Referenciák /

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary>

Referenciák

Nyomtató-barátNyomtató-barát

Referenciák

 

Az OTP a SAS® segítségével tartja kézben működési kockázatait

A pénzügyi szolgáltató szektorban a kockázat mindig is elválaszthatatlan része volt a működésnek. Az utóbbi évek vállalati visszaélései, piaci bizonytalansága és tőkepiaci viharai azonban ráirányították a figyelmet a kockázatok lehetséges veszélyeire és a nem megfelelő kockázatkezelés következményeire. A tranzakciós volumen robbanásszerű bővülése, valamint az automatizáció és a gyorsaság iránti igény növeli a kockázat költségét. Csakúgy mint a szabályozói környezet, amely megköveteli a kockázatok minden eddiginél magasabb szintű ellenőrzését és kimutatását – és megteremti az igazgatóság és a vezetőség személyes felelősségét.

Az OTP Csoport Magyarország legnagyobb bankja, amely Bulgáriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban is rendelkezik leányvállalatokkal. Az 1600 fiókkal működő pénzintézet hagyományos banki szolgáltatásokat és pénzügyi termékeket kínál – köztük például gépjármű finanszírozást, befektetéseket és biztosítási szolgáltatásokat – 11,8 millió ügyfelének.

A Bázel II tőkeegyezmény és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) irányából érkező szabályozói nyomásra reagálva a banknak tovább kellett fejlesztenie kockázatészlelési és -megelőzési képességét, stabil likviditási és tőkepozíciót kellett kialakítania, és prudensebbé kellett tennie céltartalék-képzési gyakorlatát. Ehhez a működési kockázatok automatizált kezelésére volt szükség, mégpedig olyan folyamatalapú információs rendszerrel, amely képes javítani az adatkezelés hatékonyságát. A kötelező riportok és a többféle operatív rendszerrel végrehajtandó adatintegráció mellett az OTP szabványos üzleti analitikai megoldásával szemben az is fontos követelmény volt, hogy a leányvállalatok is használhassák és képes legyen helyi IT támogatással működni.

A kockázatkezelés kihívásainak legyőzéséhez a vállalat egy web alapú SAS alkalmazást vásárolt meg, mely ma már SAS® Enterprise GRC márkanéven ismert. Ez az alkalmazás gyűjti, kezeli, követi és jelenti a működési káreseményekkel, főbb kockázati mutatókkal, kockázatértékelési térképekkel és a kontroll-felmérési eredményekkel kapcsolatos információkat.

„Nagyon fontosak voltak számunkra a SAS csoportszintű képességei. A SAS megoldása az OTP által igényelt funkciók teljes körét lefedi és gyorsan bevezethető" – mutatott rá Tamásné Vőneki Zsuzsanna, az OTP Ország-, partner- és működési kockázatok osztályának vezetője. „Ráadásul a SAS valamennyi leányvállalatunk országában jelen van, ezért nemzetközi terméktámogatást tud nyújtani a Csoportnak."

A gyors bevezetés fontos szempont volt az OTP számára a szoros hatósági határidő miatt. Mindössze néhány hét állt rendelkezésre az új rendszer bevezetésére – a kockázattípusok meghatározására, a folyamatok megismerésére, az adatok egységesítésére és feltöltésére, valamint a teljes tesztelésre. A bevezetést tovább nehezítette, hogy az új rendszert integrálni kellett a bank szabványosított, saját fejlesztésű jogosultságkezelő keresztrendszerével. A ma már több mint 50 ezer eseményt tároló éles rendszert közel 500 felhasználó használja kilenc európai ország 15 leányvállalatánál.

„Bár a SAS megoldása csak rövid ideje működik és a megfelelő folyamatok kialakítása még jelenleg is zajlik, az alkalmazás következetesen kezeli a sokféle folyamatot, ami fontos előrelépés a korábbi manuális adatkezeléshez képest" – magyarázza Tamásné Vőneki Zsuzsanna. „A SAS a korábbinál kevesebb munkaráfordítással és rövidebb idő alatt szolgáltat hiteles információkat a szervezet működési kockázatainak kezeléséhez. A szoftver csoportszintű kiterjesztésével a bank mérsékelni tudja veszteségeit."

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

OTP

Üzleti probléma:

Az OTP-nek tovább kellett fejlesztenie kockázatészlelési és -megelőzési képességét, stabil likviditási és tőkepozíciót kellett kialakítania, és prudensebbé kellett tennie céltartalék-képzési gyakorlatát.

Megoldás:

A webalapú SAS OpRisk Monitor alkalmazás gyűjti, kezeli, követi és jelenti a működési káreseményekkel, főbb kockázati mutatókkal, kockázatértékelési térképekkel és kontroll-felmérési eredményekkel kapcsolatos információkat.

Eredmények:

Szabványos és automatizált működési kockázatkezelő rendszer az adatkezeléshez, a riportkészítéshez, az elemzéshez, a szakértelem és a bevált gyakorlat megosztásához. A rendszer a korábbinál kevesebb munkaráfordítással és rövidebb idő alatt szolgáltat hiteles információkat a szervezet működési kockázatainak kezelésével kapcsolatos döntésekhez.

„Nagyon fontosak voltak számunkra a SAS csoportszintű képességei. A SAS megoldása az OTP által igényelt funkciók teljes körét lefedi és gyorsan bevezethető. Ráadásul a SAS valamennyi leányvállalatunk országában jelen van, ezért nemzetközi terméktámogatást tud nyújtani a Csoportnak."

Tamásné Vőneki Zsuzsanna

az OTP Bank Ország-, partner- és működési kockázatok osztályának

További információ: