SAS breidt Viya-platform uit met generatieve AI-mogelijkheden om productiviteit te versnellen

Toonaangevend data- en AI-platform helpt bij het verklaren en integreren van Large Language Models om bestaande processen te verbeteren; SAS Data Maker pakt kritieke uitdagingen aan zonder privacygevoelige data in gevaar te brengen

SAS breidt zijn SAS Viya-platform uit dankzij de krachtige werking van Large Language Models (LLM), die klanten helpt om de efficiëntie en productiviteit te verhogen. SAS blijft dit jaar verder inzetten op innovatie en zal zijn GenAI-aanbod uitbreiden met een eigen synthetische datagenerator - SAS Data Maker. Daarnaast zal SAS ook branchepecifieke GenAI-assistants aanbieden.

"Het uitgangspunt van SAS is dat iedereen in staat moet zijn om gegevens op te vragen en complexe analytische bewerkingen uit te voeren in elke fase van de data en analytics levenscyclus, en generatieve AI is cruciaal in deze democratiseringsslag", zegt Wiktor Markiewicz, Senior Market Research Analyst bij IDC. "Maar de meeste leidinggevenden begrijpen AI-technologie niet en weten niet hoe ze die zinvol kunnen toepassen. De beschikbaarheid van een betrouwbaar data- en AI-platform voorkomt onzekerheid en geeft een vliegende start aan de ontwikkeling van generatieve AI." 

"Viya onderscheidt zich in de GenAI-massa dankzij pragmatische, sector-gedreven toepassingen

SAS geeft prioriteit aan branchespecifieke en ethisch verantwoorde toepassingen. SAS verzekert een veilige toepassing, versnelde productiviteit en betrouwbare resultaten in diverse sectoren en uiteenlopende regelgevende kaders. De GenAI-functionaliteit van SAS zit in producten zoals Viya en SAS Customer Intelligence 360:

  • GenAI optimalisatie: Viya integreert externe GenAI-modellen met bestaande bedrijfsprocessen en -systemen en orkestreert LLM's voor end-to-end enterprise toepassingen. Deze mogelijkheden zijn nu beschikbaar in SAS Viya.      
  • Viya Copilot: Verhoogt de productiviteit voor ontwikkelaars, data scientists en business users met een persoonlijke assistent die analytische, zakelijke en industriële taken versnelt. Viya Copilot biedt diverse tools voor taken zoals code genereren, data opschonen en exploreren, marketingplannen opstellen, klantentrajecten ontwikkelen, en kennistekorten analyseren. De eerste iteratie van Viya Copilot is alleen beschikbaar via een private preview.  
  • SAS Data Maker: Biedt een oplossing op het gebied van dataprivacy en -schaarste door hoogwaardige synthetische data in tabelvorm te genereren zonder gevoelige informatie in gevaar te brengen, zodat organisaties de data privacy kunnen waarborgen. SAS Data Maker is nu beschikbaar in private preview.
  • SAS Customer Intelligence 360: SAS introduceert nieuwe GenAI mogelijkheden in zijn toonaangevende MarTech oplossing SAS Customer Intelligence 360 voor marketeers: het gebruik van GenAI om aanbevelingen voor doelgroepen op te stellen op basis van natuurlijke taalaanwijzingen, een chat-ervaring om doelgroepgegevens te interpreteren en een GenAI-adviesdienst voor onderwerpregels van e-mails.                                                   

De GenAI-functionaliteit van Viya maakt een enorm verschil voor klanten met uiteenlopende behoeften zoals:

  • Sneller innoveren: Naadloze integratie van GenAI-modellen in bestaande bedrijfs- en beslissingsprocessen en met AI/ML-toepassingen aan de hand van decision flows in SAS Intelligent Decisioning.
  • Data beschermen: Ondersteuning van de privacy en beveiliging van gebruikers met robuuste maatregelen voor datakwaliteit, waaronder het genereren van synthetische data, dataminimalisatie, anonimisering en versleuteling, zodat privacygevoelige informatie veilig blijft.
  • Betrouwbare en verklaarbare resultaten creëren: Data-experts kunnen natural language processing technieken toepassen om data te verwerken en de output te verklaren, wat hallucinaties en tokenkosten tot een minimum beperkt.
  • Governance verbeteren: Gebruik van ingebouwde workflow-tools om de levenscyclus van LLM’s te valideren, inclusief model risk management.
  • Accuratere beslissingen nemen: Kwantitatieve beslissingsmogelijkheden in het Viya platform helpen gebruikers om succesvolle GenAI-logica te bouwen.

Georgia-Pacific en Wienerberger vertrouwen op SAS Viya voor AI en GenAI

Fabrikant Georgia-Pacific is een SAS-klant die Viya gebruikt. "Als we problemen hebben met onze productieapparatuur of -processen, dan vertrouwen we op sensordata, business rules, aanbevelingssystemen en generatieve AI om de gepaste “next best action” voor te stellen en het probleem op te lossen", zegt Roshan Shah, Vice President, Collaboration & Support Center, Georgia-Pacific. "Streaming analytics en intelligent decision management ondersteuning van SAS Viya helpen ons direct waarde te creëren door de juiste beslissingen te nemen op elk gewenst moment."

Over Georgia-Pacific zei Bryan Harris, Executive Vice President en CTO van SAS: "Een van de sterke punten van SAS is onze diepgaande kennis van de sector. We begrijpen de productiesector en de unieke uitdagingen van Georgia-Pacific. We helpen hen bij het op de juiste manier schalen van branchespecifieke LLM’s en productie-specifieke GenAI assistant-strategieën, zodat hun werknemers deze geavanceerde toepassingen kunnen gebruiken om realtime operationele problemen op te lossen."

Ook wereldwijde bouwmaterialen fabrikant Wienerberger gebruikt SAS voor AI-ondersteuning. Het bedrijf vermindert het energieverbruik, verlaagt de uitstoot van broeikasgassen en verbetert de productkwaliteit met behulp van SAS op Microsoft Azure. "We gebruiken AI en IoT-analytics van SAS om al onze datastromen met elkaar te verbinden en het hele productieproces te analyseren. SAS Analytics helpt onze ingenieurs en medewerkers om belangrijke informatie te verzamelen over elke stap in het proces en specifieke streefwaarden te bepalen om het drogen en bakken van stenen economischer te maken", zegt Florian Zittmayr, Team Lead voor Data Science bij Wienerberger.

Een andere klant van SAS die consumptiegoederen produceert, gebruikt Viya en de GenAI-mogelijkheden om magazijnruimte te optimaliseren, inkomende zendingen toe te wijzen en 'wat-als'-scenario's te vergelijken op basis van de vraag naar producten. SAS hielp bij de ontwikkeling van een op LLM-gebaseerde digitale assistent, zodat de supply chain-teams van het bedrijf eenvoudig tijd kunnen besparen en het gebruik van magazijnruimte kunnen verbeteren met gedetailleerde analytics. Met deze gespreksassistent kunnen zowel technische als zakelijke gebruikers snelle en nauwkeurige resultaten genereren en de besluitvorming verbeteren.

Organisaties zijn enthousiast over het gebruik en de inzet van GenAI, maar er is vaak een kloof tussen de voorbereiding en daadwerkelijke uitvoering. Lees er meer over in deze samenvatting van een nieuwe studie: Generative AI Challenges and Potential Unveiled: How to Achieve a Competitive Advantage.  

Meer informatie over Viya LLM en andere GenAI-mogelijkheden vind je in deze “solution brief”: Accelerate productivity with generative AI and SAS Viya.

Deze aankondiging werd gedaan op SAS Innovate Las Vegas, de data- en AI-conferentie voor bedrijfsleiders, technische gebruikers en SAS Partners. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van SAS door @SASsoftwareNews te volgen op X/Twitter.

Over SAS

SAS is wereldwijd marktleider op het gebied van data en AI, waaronder sectorspecifieke oplossingen. SAS helpt organisaties data sneller om te zetten in betrouwbare beslissingen. SAS biedt u THE POWER TO KNOW®®.

Editorial contacts: