SAS transformeert de analyse van gezondheidsdata om patiëntenzorg te verbeteren

De nieuwe AI- en analytics-oplossing SAS Health biedt zorgverleners, -verzekeraars en openbare gezondheidsinstanties de flexibiliteit en snelheid om innovatie in de zorg te stimuleren en de patiëntervaringen en gezondheidsresultaten te verbeteren.

De tijdrovende taak van data-integratie uit verschillende bronnen en systemen leidt tot vertraging bij de ontwikkeling en inzet van analytics-oplossingen in de zorg. SAS, marktleider in AI en analytics, kondigt vandaag de beschikbaarheid aan van  SAS® Health - een nieuwe, end-to-end bedrijfsoplossing voor analytics en automatische gegevensverwerking. De oplossing vereenvoudigt het beheer van gezondheidsdata, verbetert data governance en geeft sneller inzicht in patiënten.

De analytics-inzichten die de oplossing biedt, variëren van het proactief identificeren van een tekort aan medisch specialisten tot het in beeld brengen van het aantal onderzoekscentra ten opzichte van de patiëntenpopulatie. Deze inzichten kunnen zorginstanties inzetten om de kwaliteit van patiëntinteracties te meten en de behandeling van patiënten met complexe chronische aandoeningen te verbeteren.

Krachtige analytics + standaardmodel voor gezondheidsdata

Zorgverleners en zorgverzekeraars hebben data nodig die gecentraliseerd, veilig en geschikt is voor het maken van analyses. SAS Health maakt daarom gebruik van een standaard datamodel voor de zorg met vooraf gedefinieerde mappings voor veelgebruikte industriestandaarden. Met slechts een handvol aan koppelingen kunnen organisaties aan de slag en werken aan het oplossen van de meest kritische aspecten om de patiëntenzorg te verbeteren.

Door gebruik te maken van het krachtige analytics- en AI-platform SAS® Viya® ontsluit SAS Health sneller bruikbare inzichten, terwijl het tegelijkertijd de naleving van wet- en regelgeving en voorschriften vergemakkelijkt.

"Een consistent, uniform datamodel en een krachtig, geavanceerd analytics-platform zijn van cruciaal belang voor ziekenhuissystemen en de toekomst van de zorg", zegt Gail Stephens, Vice President of Health Care and Life Sciences bij SAS. "SAS Health biedt een unieke kans om de zorg en behandeling van patiënten te verbeteren door de efficiëntie van data- en analytics frameworks verder te optimaliseren. Dit zorgt ervoor dat zorgverleners en -verzekeraars sneller, betere resultaten kunnen leveren."

Zorgdata is op FHIR

Het model voor medische data van SAS Health op SingleStore vormt een centrale plek om uiteenlopende gegevens van patiënten op een efficiënte en flexibele manier te combineren met klinische, financiële en operationele informatie. Dit helpt om de kosten te verlagen en de toegang tot data te vereenvoudigen. De cloud-native oplossing maakt een eenvoudige en snelle invoer van data uit meerdere sectorstandaarden mogelijk, te beginnen met Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR), in een no-code/low-code structuur.

De wereldwijde adoptie van de FHIR industriestandaard voor data - die definieert hoe informatie uit de gezondheidszorg kan worden uitgewisseld tussen verschillende computersystemen – groeit. Grote bedrijven op het gebied van elektronische patiëntendossiers (EHR) gaan snel over tot FHIR en in de VS heeft de Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) het gebruik ervan zelfs verplicht gesteld.

De SAS Health-oplossing is een van de resultaten van de recente aankondiging van SAS om de komende drie jaar 1 miljard dollar te investeren in sectorspecifieke oplossingen voor AI. Zoals beschreven in de aankondiging van mei 2023, bouwt de investering in AI voort op de decennialange focus van SAS om maatoplossingen te leveren die inspelen op uitdagingen in het bankwezen, de overheid, verzekeringssector, gezondheidszorg, retailsector, maakindustrie, energiesector, en nog veel meer.

“Data slimmer en sneller inzetten is hard nodig om de handen aan het bed vrij te maken. Door sneller inzichten te bieden in de behoeften van patiënten helpt SAS Health de zorg meer schaalbaar, betaalbaar en patiëntgericht te maken,” vertelt Antonie Berkel, Account Executive Healthcare bij SAS in Nederland. "Op deze manier helpen we de gezondheidszorg te transformeren en de belofte van AI en analytics te vervullen: beter geïnformeerde beslissingen die resulteren in betere en efficiëntere zorg”.

De aankondiging van vandaag werd gedaan tijdens SAS Explore, de conferentie van SAS over de nieuwste technologieën. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van SAS en volg @SASsoftwareNews op X/Twitter.

Over SAS® Viya®

SAS Viya is een platform voor AI, analytics en data management dat draait op een moderne, schaalbare architectuur. Het is cloud-first software die continu wordt bijgewerkt en de kracht van analytics voor iedereen en overal beschikbaar maakt. SAS Viya combineert beslissingsprocessen met de kennis van AI en geavanceerde analytics om organisaties te helpen sneller betere beslissingen te nemen.

About SAS

SAS is a global leader in data and AI. With SAS software and industry-specific solutions, organizations transform data into trusted decisions. SAS gives you THE POWER TO KNOW®.

Editorial contacts: