AI en analytics marktleider SAS biedt betrouwbare generatieve AI in branchespecifieke oplossingen

SAS breidt strategisch partnership met Microsoft uit en onderscheidt zich in de markt met synthetische data, digital twins en krachtige Large Language Models

McKinsey & Company voorspelt dat generatieve AI miljarden dollars aan jaarlijkse omzetgroei zal genereren voor sectoren zoals het bankwezen, hightech, biowetenschappen en retail. SAS speelt een centrale rol in deze belangrijke sectoren. Als onderdeel van zijn investering van 1 miljard dollar in branchespecifieke oplossingen, zal SAS helpen de belofte van generatieve AI waar te maken.

"Waarde creëren met generatieve AI vereist diepgaande industriële domeinexpertise, state-of-the-art AI-technologie en end-to-end governance. SAS levert dit alles op unieke wijze in zijn portfolio", zegt Bryan Harris, SAS Executive Vice President en Chief Technology Officer. "Onze investering van 1 miljard dollar in branchespecifieke oplossingen omvat de integratie van betrouwbare generatieve AI-technologie die accuraat en uitlegbaar is. SAS®-software wordt door onze klanten vaak ingezet in cruciale bedrijfsprocessen en we kunnen het ons niet permitteren om slechts af en toe gelijk te hebben."

SAS wil als voorvechter van betrouwbare AI zijn klanten de juiste ondersteuning bieden bij het gebruik van deze transformationele technologieën. SAS beschouwt betrouwbare en ethische principes als essentieel voor alle soorten AI, inclusief GAI-innovatie. Dit is vooral belangrijk voor sectoren waar veel gevoelige data wordt gebruikt, zoals de financiële sector en de gezondheidszorg.  

Voor het genereren van synthetische data werkt SAS samen met klanten in het bankwezen en de gezondheidszorg. SAS blijft samenwerken met klanten die digital twin-simulaties bouwen in de maakindustrie en logistiek. Ook doet SAS uitgebreid onderzoek naar de toepassing van Large Language Models (LLM's) bij branchespecifieke uitdagingen, waarbij de focus vooral ligt op het leveren van betrouwbare en veilige resultaten aan klanten.

Tijdens SAS Explore worden de nieuwste innovaties van het bedrijf op het gebied van betrouwbare generatieve AI op de drie belangrijkste pijlers getoond: 

  • Het genereren van synthetische data. SAS heeft baanbrekend werk verricht met een gepatenteerde uitbreiding op generative adversarial networks (GAN's) om statistische congruente data in tabelvorm te creëren die de complexiteit van de echte omgeving weerspiegelt. Dit maakt het mogelijk om de privacy te beschermen, vooroordelen te beperken en sporadisch voorkomende gebeurtenissen erin op te nemen. Dit vormt de basis voor digital twins. De innovatie van SAS op dit gebied zorgt voor een enorme verbetering van voorspellende modellen en brengt tegelijkertijd kostenreductie in sectoren als de gezondheidszorg, biowetenschappen, verzekeringsbranche, retail, maakindustrie en het bankwezen.
  • Digital twins. Om te kunnen anticiperen op disrupties en om de veerkracht te verbeteren, kunnen organisaties complexe systemen zoals toeleveringsketens en productieprocessen simuleren en optimaliseren. Het bouwen van een digital twin van een fysiek systeem stelt een organisatie in staat om "Wat als?"-vragen te stellen en de toekomst beter te voorspellen. Dit leidt tot meer strategische beslissingen, meer waarde en minder risico en verlies. SAS werkt bijvoorbeeld samen met organisaties als Federal Public Service Finance en Wienerberger om activiteiten te optimaliseren, problemen beter te detecteren en maatregelen voor voorspellend onderhoud te verbeteren.
  • Large language models. Large language models zijn een belangrijk onderdeel van de generatieve kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkeling. En om echte waarde te leveren aan bedrijven, moeten deze modellen worden afgestemd op gebruikssituaties binnen de sector met behoud van dataprivacy. De expertise van SAS in neurale netwerken, deep learning, reinforcement learning en natuurlijke taalverwerking (NLP) versnelt de time-to-value van generatieve AI voor klanten.
    Klanten van SAS kunnen bijvoorbeeld de kracht van generatieve AI-modellen al gebruiken met een SAS Customer Intelligence 360-integratie. Het helpt marketeers bij het stroomlijnen van activiteiten op het gebied van planning, contentcreatie en ontwikkeling van het klanttraject (de customer journey). In tegenstelling tot veel andere leveranciers zijn de generatieve AI-integraties van SAS niet gebonden aan één leverancier van generatieve AI-modellen. De marketingklanten van SAS hebben de flexibiliteit om te kiezen welke generatieve AI-modellen ze willen integreren en gebruiken.

SAS en strategische partner Microsoft richten zich op productiviteit van generatieve AI

SAS en Microsoft zetten zich in om productiviteitswinst te boeken voor klanten en tegelijkertijd betrouwbare en veilige richtlijnen te bieden voor de ontwikkeling van AI.

"We weten dat SAS uitblinkt in oplossingen voor verschillende sectoren met een grote verscheidenheid aan expertise, en we zijn verheugd om ons partnership uit te breiden met deze opkomende technologie", zegt Brad Carlstedt, Global Director of Partner Development bij Microsoft. "Door gebruik te maken van Azure OpenAI-technologie kunnen we wereldwijde ondernemingen helpen de productiviteit en het vertrouwen van hun ontwikkelteams te vergroten."

De kracht van Large Language Models is hun vermogen om conversationele ervaringen te creëren uit enorme datasets. Tegelijkertijd zijn deze modellen niet ontworpen voor het verwerken van kwantitatieve berekeningen uit bedrijfssystemen. Dit is de cruciale last-mile uitdaging die SAS en Microsoft samen willen oplossen voor bedrijven.

SAS en Microsoft ontwikkelen samen een generatieve AI-integratie die de schaal van Microsoft Azure OpenAI combineert met de SAS-orkestratie van bedrijfstaken en bestaande analyses die bedrijven gebruiken om operationele beslissingen te nemen. De generatieve AI-integratie zal beschikbaar zijn in een private preview in Q4 2023. 

SAS werkt samen met klanten om generatieve AI-workflows te ontwikkelen voor branchespecifieke oplossingen in belangrijke sectoren, waaronder het bank- en verzekeringswezen, de maakindustrie, de detailhandel en de publieke sector.

Ter ondersteuning van ons streven naar betrouwbare AI heeft SAS een bedrijfspolicy gepubliceerd met richtlijnen voor het gebruik van generatieve AI. Meer informatie vind je op Responsible Innovation | SAS.

De aankondiging van vandaag werd gedaan tijdens SAS Explore, de conferentie van SAS over de nieuwste technologieën. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van SAS door @SASsoftwareNews te volgen op X/Twitter.

Meer informatie over Generatieve AI.  

Over SAS® Viya®

SAS Viya is een platform voor AI, analytics en data management dat draait op een moderne, schaalbare architectuur. Het is cloud-first software die continu wordt bijgewerkt en de kracht van analytics voor iedereen en overal beschikbaar maakt. SAS Viya combineert beslissingsprocessen met de kennis van AI en geavanceerde analytics om organisaties te helpen sneller betere beslissingen te nemen.

About SAS

SAS is a global leader in data and AI. With SAS software and industry-specific solutions, organizations transform data into trusted decisions. SAS gives you THE POWER TO KNOW®.

Editorial contacts: