SAS vergroot analysemogelijkheden van centraal big data platform in PIONEER-prostaatkankeronderzoek

PIONEER, het International Network of Excellence for Big Data in Prostate Cancer, kondigt aan dat consortiumpartner SAS zijn nieuwe geavanceerde analysemogelijkheden heeft toegevoegd aan het centrale PIONEER big data platform voor prostaatkanker.

In samenwerking met het Center for Advanced Systems Understanding (CASUS) heeft analytics specialist SAS de nieuwste versie van zijn SAS Viya-software beschikbaar gemaakt op het PIONEER platform. Hierdoor nemen de analysemogelijkheden van het platform gevoelig toe en krijgen de PIONEER-wetenschappers belangrijke ondersteuning om het klinisch onderzoek naar prostaatkanker te versnellen.

SAS Viya is een open platform voor analytics en data management dat gebruikmaakt van AI en gebaseerd is op een moderne, schaalbare architectuur. Het gaat om 'cloud-native' software, die ontwikkeld is om voortdurend bijgewerkt te worden en iedereen gelijk waar de mogelijkheid biedt om krachtige analyses uit te voeren.

Dankzij het platform krijgt een grote community van onderzoekers en clinici nu toegang tot de nieuwste mogelijkheden van SAS, van visualisatie en exploratie van data, tot data mining en machine learning. Dat gebeurt door de bestaande open source toolbox, OHDSI, van de centrale PIONEER-onderzoeksomgeving te benutten en uit te breiden. Datawetenschappers kunnen de kracht van SAS zelfs gebruiken binnen hun R- of Python-code.

Naast de uitrol van SAS Viya zal SAS opleidingen en advies geven over het gebruik van de software, zodat de PIONEER wetenschappers het potentieel van de SAS-analyses maximaal kunnen benutten. Het is daarbij de bedoeling om alle PIONEER onderzoekers te ondersteunen, van data scientists met hoofdzakelijk open source skills tot clinici die minder technisch onderlegd zijn en visuele interfaces willen gebruiken om vernieuwende inzichten te krijgen in klinische pistes, in het belang van iedereen die betrokken is bij prostaatkanker.

Research naar prostaatkanker met behulp van big data heeft het klinisch onderzoek al vooruit geholpen en leidt tot een beter begrip van de impact van verschillende klinische en therapeutische mogelijkheden op de patiënten. SAS is trots om samen met het Center For Advanced Systems Understanding zijn meest geavanceerde analytische en epidemiologische technologie beschikbaar te stellen, om meer inzichten te krijgen in deze verschrikkelijke ziekte, waarmee 1 op de 8 mannen ooit kampen. Sherrine Eid, Global Lead Real-World Evidence and Epidemiology at SAS Sherrine Eid Global Lead Real-World Evidence and Epidemiology SAS

Big data benutten in kankeronderzoek

Prostaatkanker heeft een aandeel van 9% in alle kanker gerelateerde overlijdens bij mannen. Door de vergrijzing zal de sociale en economische druk van de ziekte de komende jaren wellicht nog toenemen. Het IMI PIONEER-consortium maakt gebruik van big data om meer inzicht te krijgen in prostaatkanker en mogelijke behandelingsopties voor de ziekte.

Doordat PIONEER-partner CASUS optreedt als host voor het centrale platform, heeft PIONEER een beveiligde, cloud gebaseerde infrastructuur kunnen uitbouwen voor datahosting en analyses. Door complex systeemonderzoek te koppelen aan geavanceerde digitale methoden uit de data- en computerwetenschappen wil PIONEER een sleutelrol spelen in het Europese researchdomein. De SAS-leden zullen hun expertise in epidemiologie en datawetenschappen blijven uitbreiden, in samenwerking met het bredere PIONEER-consortium, om de lacunes in het prostaatkankeronderzoek weg te werken.

Het uiteindelijke doel van PIONEER is niet alleen om de prognoses bij prostaatkanker te verbeteren, maar ook om de efficiëntie en de algemene kwaliteit van de sociale en gezondheidszorg voor prostaatkankerpatiënten en hun familie te optimaliseren.
Kijk voor meer informatie over het PIONEER-project op www.prostate-pioneer.eu of volg ons op Twitter @ProstatePioneer.

Over PIONEER

PIONEER wordt gefinancierd via de Gemeenschappelijke Onderneming IMI2 en is opgenomen in subsidieovereenkomst 777492. IMI2 krijgt steun van het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie Horizon 2020 van de Europese Unie en van de Europese Federatie van Verenigingen van farmaceutische bedrijven (EFPIA). De in dit document weergegeven standpunten zijn die van PIONEER. Het IMI, de Europese Unie, EFPIA en eventuele geassocieerde partners zijn niet aansprakelijk voor mogelijk gebruik dat kan worden gemaakt van de informatie in dit document.

Over SAS

SAS werd opgericht in 1976 en is een wereldleider op het vlak van analyses. SAS gebruikt vernieuwende software en diensten om klanten overal ter wereld te inspireren en te ondersteunen bij het omzetten van data in inzichten. SAS streeft naar een wereld waarin iedereen betere beslissingen kan nemen op basis van betrouwbare gegevens dankzij de kracht en de schaal van SAS® Analytics. SAS is niet alleen betrokken bij PIONEER, maar is ook een stichtend lid van de CEO Roundtable on Cancer. De onderneming steunt tevens Project Data Sphere met analysemogelijkheden van SAS om de prognoses voor kankerpatiënten te verbeteren, en is betrokken bij andere kankerprojecten in het kader van zijn Data For Good-initiatieven.

Voor meer informatie:

Emma Jane Smith | PIONEER Communications
European Association of Urology
telefoon: +31 26 389 0680 | e-mail:
e.smith@uroweb.org

Dr. Mark Lambrecht
Director EMEA/APAC Health & Life Sciences
telefoon: +32 (0)2 766 07 00 | e-mail:
mark.lambrecht@sas.com
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/marklambrecht/  | Twitter: @mlambrecht

Editorial contacts: