SAS introduceert SAS Viya Workbench ontwikkelomgeving voor het bouwen van AI-modellen 

Eenvoudige ontwikkelomgeving vergemakkelijkt snel coderen met SAS of Python in een schaalbare cloud-native omgeving.

SAS heeft een verdere uitbreiding aangekondigd van het SAS® Viya® data en AI platform en daarnaast de algemene beschikbaarheid van SAS Viya Workbench. Viya Workbench is gericht op ontwikkelaars en modelbouwers en is een self-service, on-demand ontwikkelomgeving voor datapreparatie, verkennende data-analyse en het ontwikkelen van analytics- en machine learning modellen.

"Hoewel SAS Viya de basis vormt van het SAS software-ecosysteem, breidt het bedrijf zijn portfolio uit met innovatieve producten om tegemoet te komen aan uiteenlopende gebruikersbehoeften", zegt Kathy Lange, Research Director for AI Software, IDC. "Nieuwe producten zoals SAS Viya Workbench zijn gericht op het verhogen van de productiviteit, het verbeteren van de prestaties en het bevorderen van het vertrouwen onder AI-ontwikkelaars."

Ontwikkelomgeving voor experimenteren en verkennen

SAS Viya Workbench stelt ontwikkelaars en modelbouwers in staat om te werken in hun taal naar keuze, in eerste instantie SAS en Python, en eind dit jaar ook in programmeertaal R. Met behulp van een intuïtieve en flexibele interface biedt Viya Workbench twee opties voor de ontwikkelomgeving: Jupyter Notebook/JupyterLab en Visual Studio Code.

Het gebruik van krachtige analytische SAS-procedures (PROC’s) en ingebouwde Python API’s binnen Viya Workbench versnelt de ontwikkeling van krachtige AI-modellen. Daarnaast kunnen geavanceerde, aangepaste Python-bibliotheken de snelheid en prestaties aanzienlijk verbeteren met slechts minimale aanpassingen in het bestaande Python-programma van een ontwikkelaar. Deze bibliotheken zijn uniek voor Viya Workbench.

Viya Workbench is een flexibele, schaalbare en efficiënte ontwikkelomgeving die on-demand beschikbaar is, zelfvoorzienend werkt, automatisch wordt afgesloten, en  minimale IT-ondersteuning vereist. De speciale analyseomgeving beschikt over configureerbare CPU/GPU rekenkracht afgestemd op de eisen van het project. Modellen en andere resultaten kunnen worden gebruikt in SAS Viya voor datamanagement, governance en operationele toepassing.

Viya Workbench zal in eerste instantie beschikbaar zijn via de Amazon AWS Marketplace in het tweede kwartaal van dit jaar, en in de toekomst ook via andere cloud providers en een software-as-a-service implementatieoptie.

Hogere productiviteit voor ontwikkelaars, snellere AI-innovatie

De business case voor Viya Workbench is sterk. AI-ontwikkelaars en modelbouwers willen werken met moderne, open source-pakketten en geavanceerde cloud computing. Maar ze staan ook onder druk om snel resultaten te leveren en de kosten te beheersen. Daarnaast willen ze gebruikmaken van vooraf ontwikkelde, schaalbare infrastructuren waarmee ze zich kunnen richten op de creatie, innovatie, iteratie en het testen van hun werk.

"De vele uitdagingen waarmee ontwikkelaars worden geconfronteerd, zorgen ervoor dat hun vragen niet worden beantwoord en ze hun werk niet kunnen doen", zegt Jared Peterson, Senior Vice President of Engineering bij SAS. "Viya Workbench biedt maximale flexibiliteit en resultaten door ontwikkelaars in staat te stellen de taal en IDE [geïntegreerde ontwikkelomgeving] naar keuze te gebruiken, de rekenkracht aan te passen aan de behoeften van het project en daarmee hun productiviteit en efficiëntie te verhogen. Ze kunnen sneller werken, creatiever zijn en meer risico's nemen - wat niet alleen van ze wordt verwacht, maar wat het werk ook leuker maakt."

Meer informatie over SAS Viya Workbench: https://sas.com/workbench

De aankondiging werd gedaan op SAS Innovate, de toonaangevende data- en AI-conferentie voor bedrijfsleiders, technische gebruikers en SAS Partners. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van SAS door @SASsoftwareNews te volgen op X/Twitter.

Over SAS Viya

SAS Viya is een platform voor data en AI dat draait op een moderne, schaalbare architectuur. Het is cloud-first software, ontwikkeld om continu beschikbaar en up-to-date te zijn, en de kracht van analytics voor iedereen en overal beschikbaar maakt. SAS Viya combineert beslissingsprocessen met de kennis van AI en geavanceerde analytics, en helpt organisaties om sneller betere beslissingen te nemen.

Over SAS

SAS is wereldwijd marktleider op het gebied van data en AI, waaronder sectorspecifieke oplossingen. SAS helpt organisaties data sneller om te zetten in betrouwbare beslissingen. SAS biedt u THE POWER TO KNOW®®.

Editorial contacts: