Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

A SAS együttműködést jelentett be az Európai Egészségügyi Csalás- és Korrupcióellenes Hálózattal (EHFCN)

A SAS megoldása az egészségügyi csalásfelderítés egyik kiemelt eszköze lett Európában

Budapest, Magyarország  (2010 szept. 08. )  – Európában évente mintegy 56 milliárd euró tűnik el az egészségügyből csalás és korrupció miatt1. Ennek megakadályozására, illetve az így keletkezetett veszteségek csökkentésére jött létre 2005-ben az Európai Egészségügyi Csalás- és Korrupcióellenes Hálózat (EHFCN), amely most együttműködésre lépett az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások egyik piacvezetőjének számító SAS-sal. A közös cél a bűnmegelőzés és bűnüldözés támogatása mellett a közvélemény valamint az egészségügyi ellátók és biztosítók tájékoztatása az EHFCN tevékenységéről, illetve a SAS® Fraud Framework for Health Care alkalmazásáról.

„A McIntyre Hudson tanácsadó vállalat és az EHFCN közös idei jelentése2 szerint az egészségügyi szervezetek – szakterülettől függetlenül – pénzüknek 5.59 százalékát veszítik el az egészségügyi ellátásban előforduló csalások és hibák következtében. Ez elfogadhatatlan." – fogalmazott az EHFCN hamarosan hazánkba látogató elnöke, Paul Vincke, majd hozzátette: „Meg kell előznünk a korrupt kisebbség visszaéléseit, és mozgósítanunk kell a becsületes többséget! A SAS egészségügyi szektorban betöltött globális vezető szerepe, illetve példátlan technológiai háttere segítségünkre lehet ebben Európa-szerte."

Az egészségügyi ellátásra hivatott alapok megcsapolása a legkülönbözőbb módszerekkel történik az ellátásra jogosulatlanok személyes adatainak meghamisításától az orvosságok túlfogyasztásán keresztül a felesleges vagy hatástalan kezelések felírásáig. A különböző csalás-típusok és a korrupció közös vonása a szándékosság, az etikátlanság és a jogszerűtlenség. A SAS analitikai megoldása segíti az intézményeket a csalások megelőzésében és felderítésében.

 „Az egészségügyi ellátásokban előforduló visszaélések mára már világszerte problémát jelentenek. Az általános közvélemény és a szervezett bűnözők figyelme egyaránt nő a téma iránt.” – fogalmazott Julie Malida, a SAS egészségügyi csalásokkal foglalkozó részlegének igazgatója. „Ebben a szektorban a károk mértéke százszor nagyobb, mint akár a bankkártyákkal való visszaélések esetében, a védekezésre fordított összegek ugyanakkor jóval alacsonyabbak. A tapasztalt bűnözői körök egyre inkább észlelik ezt, és világszerte az egészségügyi csalások felé mozdulnak.”

A téma kapcsán Paul Vincke, az EHFCN elnöke 2010 októberében látogat hazánkba a SAS Fórum Magyarország 2010 egyik vitaindító előadójaként.

Az EHFCN-ről

A 2005-ben alapított európai szervezet fő célja az egészségügyi szektorban előforduló csalások és korrupció elleni küzdelem, továbbá az így realizált veszteségek csökkentése, a betegellátás javítása érdekében. A szervezet tagintézményei számára hasznos információkat, eszközöket, képzéseket és támogatást nyújt, melyekkel sikeresen vehetik fel a harcot a visszaélésekkel szemben. Az EHFCN platformja segíti az intézmények közötti ismeretek jobb megosztását, illetve a legjobb megoldások átadását is. Az EHFCN együttműködik többek között az Európai Bizottsággal, az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Csalásellenes Egyesületével (United States' National Health Care Anti-Fraud Association), a Kanadai Egészségügyi Csalásellenes Egyesülettel (Canadian Health Care Anti-Fraud Association), a Dél-Afrikai Qhubeka Forensic Services-zel és a Világbankkal is. További információ: www.ehfcn.org.

1 Az EHFCN és a McIntyre Hudson közös kutatása alapján, 2010
2 ua.

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezeto szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejleszto. A vállalati intelligencia platformra épülo innovatív üzleti alkalmazások révén a SAS 45.000 vállalat számára nyújt támogatást a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  Kovács Lajos
  marketingvezető
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011