Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

Analitikai megoldásokkal a hatékonyabb és takarékosabb egészségügyért

Az Egyesült Államokban csúcstechnológiás üzleti analitikai megoldásokkal fejlesztik az egészségügyi rendszert

Budapest  (2012. júl. 24.)  – Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos egyre növekvő kiadások finanszírozása valamint ellenőrzése nem csak hazánknak jelent komoly feladatot, a világ legtöbb országát kihívások elé állítja. Az Amerikai Egyesült Államokban, ahol az OECD tagországok közül GDP arányosan, illetve egy főre vetítve is a legmagasabb az egészségügyi kiadás mértéke1 , kiemelten kezelik a félig állami félig magánfinanszírozású rendszer hatékonyságának növelését. A lakosság egészségének javítása, illetve a megfizethetőbb, magasabb minőségű ellátás biztosítása olyan probléma, amely megoldásában egyre nagyobb szerepet játszanak az üzleti életben már bizonyított adatelemző megoldások.

Az egészségügyi analitikában rejlő lehetőségek kiaknázása jegyében született meg a SAS Egészségügyi Analitikai és Információs Központ (SAS Center for Health Analytics and Insights, CHAI), amely egy iparági szintű innovációs kezdeményezés. A lényegében közösségi weboldalként működő „think tank” feladata, hogy fórumot biztosítson az egészségügyi ipar és élettudományok területén dolgozó vezetők valamint szakértők számára.  „Az intézmények és tudományos intézetek körében végzett kutatásaink szerint az egészségügyi analitikai eszközök kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a költséghatékony és eredményorientált rendszer létrehozásában, bevezetésükhöz azonban magas fokú együttműködésre van szükség.” – nyilatkozta Jason Burke, a CHAI ügyvezető igazgatója. „A mi célunk az egészségügy átalakításával kapcsolatos diskurzus kibontakozásának támogatása. Ez a nyitott közösség segít az ügyfeleknek, partnereknek, jogalkotóknak és egyéb iparági érdekhordozóknak, hogy közösen tárják fel azt az utat, amely egy gazdaságos, konkrét adatok mentén optimalizált egészségügyhöz vezet.”- tette hozzá. A közösség életre hívója az üzleti analitikai alkalmazások egyik vezető szállítója, a Magyarországon is jelenlévő SAS. A vállalat célja a kezdeményezéssel, hogy összegyűjtse és átláthatóvá tegye a különböző felektől érkező tapasztalatokat, véleményeket és ötleteket, illetve egy sokcsatornás kommunikációs lehetőséget biztosítson, amelynek az oktatásban és a tapasztalatcserében is komoly szerepet szánnak.

Az egészségügyi szektor hatékonyabbá tétele érdekében a SAS több amerikai egészségügyi szervezettel közvetlenül is együttműködik, így az észak-karolinai Blue Cross and Blue Shield of North Carolina központtal, illetve a Health Care Incentives Improvement Institute (HCI3) stratégiai kutató és inkubációs szervezettel.

„A magán- és a közszektor munkáltatóinak a feszült pénzügyi környezetben azzal kell szembenézniük, hogy az egészségügyi kiadások egyre növekednek, amelynek köszönhetően az Egyesült Államokban és az egész világon egészségügyi reformhullám söpör végig."- nyilatkozta Francois de Brantes, az amerikai HCI3 ügyvezető igazgatója a közelmúltban kialakított SAS-HCI3 együttműködés kapcsán. „A munkánk rámutatott például arra, hogy bizonyos finanszírozási megoldások elmozdíthatják a szolgáltatókat a mennyiségi törekvésektől a hatékonyság és eredményesség felé. A SAS szakértelme hozzájárul, hogy a szolgáltatók a legújabb és legjobb megoldásokat kínálják ebben a folyamatosan változó iparágban.”     

Analitikai alkalmazások az egészségügyben - Három további példa

GE Healthcare

A GE több mint 100 országban jelenlévő egészségügyi üzletága a SAS üzleti analitikai megoldása segítségével kezeli, elemzi és tárolja a betegekkel kapcsolatos kulcsfontosságú adatokat. A Columbia Egyetemmel együttműködve olyan beszámoló rendszert alakított ki a vállalat, amelynek köszönhetően részleteiben is nyomon követhetők az egyes esetek, illetve könnyebben kiküszöbölhetők az orvosi hibák. A fejlesztés eredményeként az érintett kórházakban javult a szolgáltatás minősége, illetve a megelőzés.

Karolinska Intézet

A megfelelő analitika nem csupán a teljesítmény növelésében, de a költségcsökkentésben, sőt, az egészségügyi innovációban is segíthet. A világ egyik vezető orvosi egyeteme, a svédországi Karolinska Intézet, arra kereste a választ, hogy bizonyos gyógyszerek használatában mutatkozó nagymértékű növekedés összefügg-e a betegek állapotának hasonló arányú javulásával. A SAS BI Server megoldását alkalmazva az intézet egy online rendszer kialakításával tette lehetővé, hogy a krónikus reumatológiai betegségekkel küzdő páciensek rögzíthessék saját tapasztalataikat, illetve hogy a számukra leginkább megfelelő, testreszabott ellátásban részesülhessenek. A betegek és az orvosok különböző kezeléseket és életmód-tényezőket tesztelve juthatnak el a legjobb gyógymód-kombinációhoz.

Kaiser Permanente

Egy másik példa a hatékonyságnövelés támogatására az amerikai egyesült államokbeli Kaiser Permanente egészségügyi szolgáltató esete, ahol a SAS segítségével a HIV betegek ellátásának színvonalát emelik. Az orvosok, nővérek, kutatók illetve más egészségügyi alkalmazottak fontos és naprakész orvosi információkhoz juthatnak hozzá különböző lekérdezések és jelentések formájában. Az eredmény: javuló teljesítmény, csökkenő költségek és nem utolsó sorban magasabb életminőség, illetve elégedett betegek.


A HCI3

Health Care Incentives Improvement Institute egy olyan nonprofit szervezet, amelynek igazgatósági tanácsát többek között orvosok, munkáltatók, egészségügyi intézmények és egyéb iparági érdekhordozók képviselői alkotják. A HCI3 egészségügyi programjainak célja, hogy mérje az egészségügyi rendszer eredményességét, csökkentse az ellátás hiányosságait, elősegítse a csapatmunkát a betegellátásban, illetve minőségalapon rendezze át a kifizetéseket. A HCI3 az Egyesült Államokban bevezetett programjaiba (amelyek két márkanév alatt futnak: Bridges to Excellence® (BTE) és PROMETHEUS Payment®) többek között orvosokat, kórházakat, munkáltatókat és egészségügyi intézményeket von be.

A SAS Egészségügyi Analitikai és Információs Központ (SAS Center for Health Analytics and Insights, CHAI)

A CHAI egy stratégiai kutató és inkubációs szervezet, amely fejlett analitikai megoldások innovatív felhasználására összpontosít az egészségügyben és az élettudományok területén. Multidiszciplináris együttműködéseken keresztül a világ egyik legerőteljesebb analitikai szoftvere segítségével a CHAI abban segít a szervezeteknek, hogy mélyebb ismeretekkel rendelkezzenek a betegekről, jobb orvosi eredményeket érjenek el alacsonyabb költség és fejlett szervezeti teljesítmény mellett. 

Az egészségügyi analitikai szoftverek piacvezető szállítója, a SAS, világelső megoldásokat nyújt az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére, a pénzügyi teljesítmény erősítésére, az ügyfélkapcsolatok elmélyítésére és az orvosi innovációk elősegítésére. Az Egyesült Államok 25 legnagyobb egészségügyi intézménye és gyógyszerészeti vállalata a SAS megoldásaira hagyatkozik eredményeik, nyereségességük, ügyfélpreferenciáik és viselkedésük megértése tekintetében, amely jelentősen hozzájárul a sikeres üzleti tranzakciókhoz és a növekedéshez. A referenciák között megtalálható a Brigham and Women's Hospital, a Kaiser Permanente,Healthways és a McKesson. További információk a SAS® for Health Care Providers és a SAS® for Health Insurance oldalán találhatók angol nyelven.

1 OECD Health at a Glance 2011 jelentés pp147-161: (Az OECD országok átlagának kevesebb mint felét költő Magyarország az összehasonlításban az egy főre eső egészségügyi kiadások tekintetében a harmincadik helyen áll)

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejlesztő. Innovatív megoldásai révén a SAS több mint 60.000 vállalat számára nyújt támogatást a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalából származó hozzáadott érték biztosításához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011