Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

Proaktív betegkezelés SAS analitikával

A SAS® megoldása segít abban, hogy a magas kockázatú páciensek betartsák a gyógyszerszedésre vonatkozó orvosi előírásokat

Budapest  (2011. szept. 27.)  – Ha egy beteg abbahagyja a felírt gyógyszerek szedését, az előírtnál ritkábban veszi be, vagy csökkenti az adagot, a kezelés árthat, egészségügyi problémákat, de akár halált is okozhat. Az Express Scripts, Észak-Amerika egyik legnagyobb gyógyszerkereskedelmi szolgáltató vállalata SAS analitikával jelzi előre, hogy mely páciensek lehetnek hajlamosak a gyógyszerszedés megszakítására, és mielőtt ezt megtennék, személyre szabott intervenciós programokkal támogatja őket. Jóllehet, a gyógyszeres kezelések költségei ezáltal kis mértékben nőnek, azonban a jobb eredményeknek köszönhetően összességében véve minimálisra csökkenthetők az egészségügyi kiadások.

 „A Harris Interactive felmérése szerint az amerikai betegek 14-30%-a az előírttól eltérő módon alkalmazza a vényköteles gyógyszereket, vagy egyszerűen abbahagyja a szedésüket - egy igen széles körben elterjedt problémáról van tehát szó. Ez természetesen jelentősen visszavetheti a kezelések hatását" - nyilatkozta Jason Burke, a SAS Center for Health Analytics and Insights (CHAI) ügyvezető igazgatója és vezető stratégája.

Az Express Scripts az előrejelzéshez az üzleti analitikai megoldások egyik piacvezető szállítójának számító SAS szoftverével fejlesztett modelleket alkalmaz, melyek több mint 400 - például betegekkel, gyógyszerekkel és orvosokkal kapcsolatos - tényezőt elemeznek. Ez alapján a gyógyszerkereskedelmi szolgáltató személyre szabottan és proaktív módon tudja támogatni a pácienseket, többek között automatizált emlékeztető hívásokkal és gyógyszerutánpótlással, vagy az egyén igényeinek megfelelő oktatással.

„A betegek proaktív kezeléséről van tehát szó. A személyre szabott intervenciós programjainkat az egyén rizikófaktorai alapján alakítjuk ki. Ennek megfelelően azokat, akik túl elfoglaltak, hogy megrendeljék a következő gyógyszeradagjukat, automatizált utánpótlással segítjük, mielőtt elfogyna a készletük; a mellékhatások miatt aggódók pedig konzultálhatnak egy gyógyszerésszel. Krónikus betegségek - például magas vérnyomás, cukorbetegség vagy magas koleszterinszint - esetén egyrészt természetesen a páciens érdeke a gyógyszerszedésre vonatkozó előírások betartása, ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy ugyanez a finanszírozók érdeke is" – magyarázta Dave Tomala, az Express Scripts fejlett analitikai területének vezetője.

Az Amerikai Egyesült Államokban a 25 vezető egészségbiztosító és gyógyszeripari vállalat az egészségügyi analitikai szoftverek és szolgáltatások területén piacvezető SAS megoldását alkalmazza, melynek segítségével megismerhetők a fogyasztói preferenciák és viselkedés, az egészségügyi eredmények, és a jövedelmezőség. Az analitika természetesen nem csak az egészségügy területén működő cégeket segítheti: egyre több iparág vállalatai integrálják a szervezet működésébe az elemző szemléletet. Ennek köszönhetően az üzleti intelligencia eszközök globális piacát bemutató IDC jelentés 1  szerint 2010-ben a bevételek alapján továbbra is a SAS vezette a fejlett analitikai eszközök szegmensét 35,2 százalékos piaci részesedésével, mely növekedést jelent a 2009. évi 34,7%-hoz képest.

1. IDC, Worldwide Business Intelligence Tools 2010 Vendor Shares, Doc # 228442, June 2011. 

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejlesztő. Integrált keretrendszerbe illeszkedő innovatív üzleti alkalmazásai révén a SAS több mint 50.000 vállalat számára nyújt támogatást a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalából származó hozzáadott érték biztosításához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011