Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

Kutatás: az analitika hatásos fegyver a növekvő biztosítási csalások ellen

Budapest  (2012. okt. 09.)  – Az amerikai Biztosítási Csalásellenes Szövetség (CAIF) becslése szerint évente több mint 80 milliárd dollárra tehető a csalások összege az Amerikai Egyesült Államokban, s a vagyon- és balesetbiztosítási csalások költsége valószínűleg meghaladja a 30 milliárd dollárt. A probléma mértékét szintén jól illusztrálja, hogy az amerikai Nemzeti Biztosítási Bűnügyi Hivatal (NICB) statisztikái alapján 2009-ről 2011-re 19 százalékkal nőtt a csalási kísérlet gyanúját felvető, kétes kárigények száma1. A csalásokból eredő potenciális veszteségek csökkentése érdekében az elmúlt 15 évben az amerikai biztosítók jelentős összegeket fordítottak a csalás elleni kezdeményezésekre - például egyre inkább fókuszba kerül a csalás elleni technológiák használata. Ezt a témakört érinti a CAIF 2012 májusában készített felmérése 2, amelynek eredményei az elmúlt hetekben váltak ismertté. Az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások vezető szállítójának számító SAS technikai támogatásával megvalósult kutatásból többek között az is kiderült, hogy a megkérdezett biztosítók több mint egyharmada már használja a közösségi médiában elérhető adatokat a csalások vizsgálata során.

A 74 amerikai egyesült államokbeli biztosítási vezető részvételével végzett felmérés arra kereste a választ, hogy a biztosítók jelenleg hogyan használják a csalás-megelőzési technológiákat, milyen stratégiákat alkalmaznak, és milyen terveik vannak a technológiai képességeik bővítésére vonatkozóan a következő 12-24 hónapban. A tanulmány szerint a biztosítók a csalás elleni technológiai beruházások tekintetében elsősorban prediktív modellező (33%) és szövegbányászati (31%) megoldásokban gondolkodnak a következő években.

A felmérés rávilágít arra, hogy a szervezett csalásokból eredő kockázat hamarosan súlyos problémát jelent majd a biztosítók számára. A válaszadók 52%-a vélekedett úgy, hogy a csalás elleni technológia alkalmazásának jelentős haszna az összetett vagy szervezett csalások leleplezésében rejlik, amilyenek például az egészségügyi szolgáltatási csalások vagy a gépjármű-biztosításhoz kapcsolódó KGFB és személyi sérülés elleni védelemmel kapcsolatos csalások. Ezek felderítésében segítséget nyújthat például a kapcsolatelemzés - a biztosítók mintegy 19%-a már beruházott ilyen technológiába.

„A csalásfelderítési célú technológia gyorsan fejlődik és a biztosítók nagy utat jártak be ezen a területen. Ugyanakkor a felmérésünk eredményei azt mutatják, hogy még sokuknak van hova előre lépnie” - nyilatkozta Dennis Jay, a CAIF ügyvezető igazgatója a kutatás kapcsán, amelyben a válaszadók 88%-a nyilatkozott úgy, hogy jelenleg alkalmaz valamilyen technológiát a csalások megelőzésére, felderítésére.

A riport megjegyzi, hogy „egy szervezeten belül elérhető információk minimum 75%-a strukturálatlan adat, és ez az arány valószínűleg növekedni fog a közösségi média térnyerésével"3. A CAIF felmérésében a biztosítók több mint egyharmada számolt be arról, hogy már használja a közösségi médiában elérhető adatokat a csalások vizsgálata során, s ez a szám várhatóan szintén emelkedik majd.

A válaszadó szervezetek 57%-a gondolja úgy, hogy a csalás elleni technológiai megoldás alkalmazásának haszna elsődlegesen abból származik, hogy a rendszer által csalásgyanúsként megjelölt esetek közül nagyobb arányban bizonyosodik be a tényleges csalás. Számos vezető említette, hogy a jelenlegi modern eszközeik jobb minőségű javaslatokat eredményeznek, valamint a problémás igényeket a kárügyintézési folyamat egy korai szakaszában be tudják azonosítani, ami a beruházás jobb megtérüléséhez vezet.

„Bár a technológia nem tudja kiküszöbölni a biztosítási kárbecslő megérzését, a speciális kivizsgálási egységek gyakorlati szakértelmét, az ösztönöket és a szakmai véleményt, kétségkívül javítani tudja a vizsgálati folyamatot" - magyarázza Stuart Rose, a SAS globális biztosítási marketing vezetője.

A jelenlegi gazdasági helyzet továbbra is sok szervezetet kényszerít költségcsökkentésre. Azonban úgy tűnik, a biztosítók tisztában vannak a csalásfelderítés fontosságával és a vállalati eredményre gyakorolt hatásával, ugyanis a válaszadók kevesebb mint 5%-a gondolja úgy, hogy a következő 12 hónapban csökkenni fog a csalás elleni technológiára fordítható költségkerete, 31%-uk pedig több forrásra számít ezen a területen.

Coalition Against Insurance Fraud (CAIF)

Az 1993-ban alapított, washingtoni székhelyű CAIF olyan biztosítótársaságok, kormányzati hivatalok és fogyasztói csoportok nemzeti szövetsége, amelyek elkötelezettek a biztosítási csalások minden formája elleni küzdelem iránt, törvényhozási képviseleten, a fogyasztók oktatásán és kutatási tevékenységen keresztül. További információ: www.InsuranceFraud.org

1 NICB közlemény, 2012. február 28.
2 The State of Insurance Fraud Technology, 2012. szeptember
3 Extracting Value from Chaos, IDC iView, 2011 június
 

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejlesztő. Innovatív megoldásai révén a SAS több mint 60.000 vállalat számára nyújt támogatást a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalából származó hozzáadott érték biztosításához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011