Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

A banki kockázatkezelés új generációja a SAS-tól

A SAS legújabb analitikai rendszere integrált megoldást jelent a pénzintézetek számára

Budapest, Magyarország  (2010 júl. 13. )  – A globális pénzügyi krízis ismét felhívta a bankszektor figyelmét az intézményi szintű kockázatkezelés fontosságára és összetettségére. A kutatások1 szerint jelenleg a szabályozói bizonytalanság és a szakemberhiány mellett a nem megfelelő informatikai infrastruktúra okoz leginkább nehézséget a pénzügyi szolgáltatóknak. Ez utóbbi kiküszöbölésére az üzleti analitikai piac egyik vezető szállítójának számító SAS2 olyan alkalmazást mutatott be, amely az operatív és stratégiai szintű döntéshozatalt egyaránt támogatja. Márpedig a kockázati szempontokat is szem előtt tartó üzleti döntések nagyobb versenyelőnyt jelenthetnek.

A megújult SAS Risk Management for Banking olyan átfogó eszköz a bankszektor számára, amely fejlett adatkezelési, analitikai és jelentéskészítési képességekkel bír. A szervezetek ezáltal meg tudják állapítani a kockázatokat és kitettségeket minden kockázattípusra - a vállalat egészére vonatkozóan éppúgy, mint üzletágakra lebontva. Nem csupán hitelkockázatról van itt tehát szó, hanem a bank minden szintjén előforduló különböző kockázati területekről. Az új megoldás nagy előnye, hogy több eszközt (négy sikeres SAS alkalmazást) integrál és skálázható (vagyis a rendszer munkaterhelésével arányosan - és nem ugrásszerűen - változik a szükséges erőforrás volumene).

„A pénzügyi szolgáltatóknak ma már egyszerre több különböző célú kockázatkezelő alkalmazást kell támogatniuk egyetlen közös környezeten belül." nyilatkozta Rodney Nelsestuen, a globális pénzügyi piac egyik vezető kutató és tanácsadó cégeként jegyzett TowerGroup elemzője. „Az szervezeti egységeknek képesnek kell lenniük számszerűsíteni és monitoringozni a kockázatokat, miközben a pénzintézet vezetősége integrált és aggregált kockázati adatokat várnak, amelyekből vállalati szintű mutatók állíthatók elő."

A SAS átfogó kockázatkezelési megoldáscsomagja magába foglalja mind az eszköz-forrás menedzsment, piaci-, hitelezési és pénzintézet szintű kockázati, illetve gazdasági tőkeszámítást is. Sőt, a rugalmas keretrendszer lehetővé teszi a bankok számára, hogy innovatív kockázati mutatókat és modelleket vezessenek be, hozzanak létre, majd kezeljenek egy teljesen áttekinthető és ellenőrizhető környezetben.

A SAS legfrissebb megoldásának fejlesztésekor alapvető cél volt, hogy egy olyan közös kockázati platform jöjjön létre, amely minden alkalmazást integráltan foglal magában. A rendszerben egy bankokra testreszabott iparág-specifikus adatmodell, a SAS Detail Data Store for Banking biztosítja a kockázatkezelési megoldás összes szükséges információját. Az adatkezelés során jelentkező inkonzisztenciák csökkentésével vagy megszüntetésével a SAS megoldása megnöveli a szervezetek kockázatkezelési adatok feletti kontrollját.

Az újdonság kielégíti a felsővezetői, felügyeleti és a szervezeti egységek teljesítményével kapcsolatos jelentéskészítési igényeket is. A rugalmas és tartalmas riportoknak köszönhetően pedig az üzleti felhasználók a szükséges információkhoz kellő időben hozzájuthatnak.

„A vállalati szintű kockázatkezelés összetettsége fejlett, integrált és skálázható infrastruktúrát követel meg, amely a pénzintézeteknek, a befektetőknek, a részvényeseknek és a többi érintettnek egyaránt érdeke." nyilatkozta David Rogers, a SAS globális kockázati termék marketing menedzsere. „A SAS most bemutatott megoldása segít a bankoknak reagálni a jelenlegi és a jövőbeni kockázati kihívásokra."

SAS Risk Management for Banking felépítése
Egy olyan komplett rendszerről van szó, amely tulajdonképpen négy alkalmazást foglal magában, speciálisan a következő területekre fejlesztve:

 • SAS Asset and Liability Management for Banking: hitelek, betétek és kapcsolódó fedezeti ügyletek értékelése, beágyazott opciós tulajdonságok, hitelezési és likviditási kockázati tényezők, belső árazás figyelembe vételével, szcenáriók, eltérés elemzések megvalósításával.
 • SAS Credit Risk for Banking: hitelkockázati célú gazdasági tőkeszámítás támogatása stressz-tesztekkel, figyelembe véve a fedezetek, hitel-derivatívok értékelését és a nettósítási megállapításokat is.
 • SAS Market Risk for Banking: összetett piaci instrumentumok értékelése, a piaci és kockázatott érték kalkulációja, fejlett szimulációs, stressz-tesztelési és modellezési eljárások használatával.
 • SAS Firmwide Risk for Banking: a teljes szervezetre vonatkozó kockázatértékek meghatározása, korrelációs mátrixszal, illetve copulával való aggregáláson keresztül.

További információkért látogasson el a SAS oldalára!

1 European Intelligence Unit (EIU), 2010, Rebuilding Trust: Next Steps for RiskManagement in Financial Services

2 Chartis Research's RiskTech100 TM Chartis Research, 2009 november; Magic Quadrant for Operational Risk Management Software for Financial Services , Gartner, 2009 szeptember

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezeto szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejleszto. A vállalati intelligencia platformra épülo innovatív üzleti alkalmazások révén a SAS 45.000 vállalat számára nyújt támogatást a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  Kovács Lajos
  marketingvezető
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011