Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

Kutatás: Kockázatkezelés helyett újra profit és növekedés a fókuszban

Összetett struktúra, rossz kommunikáció és növekvő beszámolási követelmények fogják vissza a pénzügyi intézmények kockázatkezelési kultúrájának fejlődését

Premier Business Leadership Series (PBLS) Antwerpen, Belgium  (2011. jún. 22.)  – Vajon kilábalt már a pénzügyi szolgáltatások piaca a válságból? A bankok és biztosítók kockázatkezelési gyakorlata felkészült a legújabb kihívásokra? Többek között ezekre a kérdésekre adott választ egy múlt heti konferencián nyilvánosságra hozott kutatás.

Annak ellenére, hogy a pénzintézetek megtanulták a leckét, a reformokat továbbra is veszély fenyegeti, hiszen a kockázatkezelés gyakorlata jellemzően nincs összhangban a szervezeti igényekkel, legalábbis egy friss globális kutatás eredményei szerint. Év elején az Economist Intelligence Unit (EIU) különböző méretű bankok, tőkepiaci intézmények és biztosítók 315 felső vezetőjét kérdezte meg világszerte az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítójának számító SAS megbízásából.

A felmérésből kiderült, hogy ugyan a válságra adott válaszként számos szervezet lépéseket tett ezen a területen, a kockázati kultúra általában nem készül fel a felmerülő igényekre és más, versengő prioritások előzik meg, amelyek beágyazott kockázati stratégiák nélkül kizárólag a növekedést és a nyereségességet szolgálják. A pénzügyi szektorban zajló óvatos helyreállításoknak és a mostanában jellemző jó teljesítményeknek köszönhetően a terjeszkedési elvárások és a profitnövekedési nyomás alatt a cégek kockázatvállalási hajlandósága erősödik. A válaszadók többsége szerint a megfelelő kockázatkezelés kihívást jelent szervezetük számára, több mint háromötödük megerősítette, hogy a kockázati kitettség egyre összetettebb képet mutat, a válaszadók kétharmada pedig úgy nyilatkozott, hogy inkább a külső kockázati tényezők teszik próbára intézményüket. Mindemellett csak 52%-uk mondta, hogy kockázatkezelési folyamataik megfelelőek ahhoz, hogy a változékonyságot és komplexitást kezelni tudják.

A kockázatkezelés megerősítésének és megújításának lendülete tehát vélhetően elérte tetőpontját, hiszen tavaly a megkérdezetteknek nagyjából ugyanekkora aránya gondolta úgy, hogy bíznak tisztán definiált kockázatkezelési stratégiájukban. Éves szinten enyhén csökkent azon válaszadók aránya, akik ezen a területen növelik befektetéseiket. A felmérésből az is kiderült, hogy a silók továbbra is gátolják a kockázatkezelési folyamatokat. Annak ellenére, hogy a szóban forgó feladat egyre kiemeltebb szerepet kap, a legtöbb helyen továbbra is hiányzik a kockázat mint szervezeti funkció és az üzletágak közötti jól működő kapcsolatokat, amely a szükséges fejlesztések egyik legfőbb iránya. A válaszadók ezen kívül az egyes osztályok közötti rossz kommunikációról is számot adtak, amelyet a hatékony kockázatkezelés egyik fő gátló tényezőjeként azonosítottak. Tavaly egyébként a szabályozói környezet bizonytalanságát nevezték meg a megkérdezettek a legfőbb akadálynak.

A kutatás szerint a menedzsment tagjai ugyanakkor egyre inkább tisztában vannak a kockázati kérdésekkel és az ilyen témájú riportok fontosságával. A felmérésben résztvevők mint kétötöde jelzett fejlődést a vezetők kockázati szakértelmében és több mint fele szerint fokozódott a menedzsment igénye a kockázati beszámolók iránt. Különösen igaz ez a lakossági banki tevékenységek esetén. Ennek ellenére a pénzintézeteknek csak egy része tesz intézkedéseket annak érdekében, hogy a kockázati jelentések rendszerét frissítse, azt folyamatosan aktuálissá és következetessé tegye, a felmerülő kockázatokra vonatkozó riportokat pedig kiterjessze.

"Annak érdekében, hogy a kockázatkezelés méltó módon felső vezetői szintre kerüljön, ki kell kerülnie a technikai támogató kategóriából és stratégiai folyamattá kell fejlődnie." nyilatkozta David Rogers a SAS globális kockázatkezelési termékmarketing menedzsere. „Ez egy egybeforrt és átfogó, felülről irányított kockázati kultúrát követel meg, amelyet egy valóban integrált, a szervezet minden szintjén holisztikus és részletes képet biztosító keretrendszernek kell támogatnia."

A kutatásról bővebben itt olvashat:

A SAS és a kutatást készítő EIU az eredményeket egy interaktív, angol nyelvű webcaston vitatja meg, amelynek  időpontja 2011. június 23. 10:00 ET. További részletekért, kérjük, látogasson el az alábbi oldalra: www.sas.com/ermresearch !

A SAS és a kockázatkezelés

2010-es megjelenése óta a SAS bankok (SAS Risk Management for Banking) és biztosítók számára kifejlesztett (SAS Risk Management for Insurance ) kockázatkezelő megoldásait számos szervezet vezette be, többek között a Danske Bank, az Assicurazioni Generali, a HDI Assicurazioni, a KBC, a P&V Group és a Unipol Gruppo Finanziario. Az említett megoldások legújabb fejlesztéseit a PBLS konferencián jelentette be a vállalat. A SAS kockázatkezelő alkalmazásait világszerte már több mint 200 szervezet vezette be, többek között a következő intézmények: ABN AMRO (Hollandia), Allied Bank (Pakisztán), Banca delle Marche (Olaszország), BankWest (Ausztrália), Barclays (Egyesült Királyság), BB&T (USA), Caisse Nationale des Caisses d'Epargne (Franciaország), China Merchants Bank (Kína), CIMB Bank (Malajzia), Citibank Singapore (Szingapúr), EON Bank Group (Malajzia), First City Monument Bank (Nigéria), FirstBank of Nigeria (Nigéria), Kookmin Bank (Korea), Minsheng Bank (Kína), Nottingham Building Society (Egyesült Királyság), Riyad Bank (Szaúd-Arábia), Skye Bank (Nigéria), Swedbank (Svédország), Union Bank (USA), Vattenfall (Svédország) and Woori Bank (Korea).

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejlesztő. Integrált keretrendszerbe illeszkedő innovatív üzleti alkalmazásai révén a SAS több mint 50.000 vállalat számára nyújt támogatást a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalából származó hozzáadott érték biztosításához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011