Dan planete Zemlje – zajedno možemo sprečiti uništavanje šuma

Veštačkom inteligencijom protiv krčenja šuma

Na 50. godišnjicu Dana planete Zemlje, kompanija SAS i Međunarodni institut za analizu primenjenih sistema (Institute for Applied Systems Analysis - IIASA) udružuju snage kako bi iskoristili znanje prikupljeno iz mnoštva izvora (crowdsourcing) u informacije koje će pomoći da se zaštiti planeta. Svako može doprineti. Posetite stranicu www.sas.com/rainforest  da biste kategorisali slike koje pokazuju znakove krčenja šume i pomogli modelima da se uče i poboljšaju.

IIASA je nezavisni međunarodni istraživački institut koji je poznat po svojoj ekspertizi u sistemskoj analizi i pružanju rešenja za goruće probleme čovečanstva. U središtu pažnje je pitanje krčenja šuma, kako bi se na taj način saznalo više o mogućnostima primene veštačke inteligencije (AI) i rasvetlila međusobna povezanost Zemljinih ekosistema. Danas se ekosistemi brzo menjaju, približavajući se nivoima koji prevazilaze postojeća ljudska iskustva, naučna razumevanja i tradicionalne mogućnosti modeliranja, dok ljudima postaje sve teže da intervenišu efikasno, efektivno i pravovremeno.

„Neophodno je hitno reagovanje na promene koje se dešavaju, a to zahteva primenu najboljih tehnoloških rešenja. Zbog toga smo se okrenuli SAS-u", rekao je Albert van Jaarsveld, izvršni direktor IIASA-e. „Kombinujući snagu naših platformi za istraživanje životne sredine, SAS-ove AI i tehnologije računarskog vida, uz pomoć intelektualne moći zabrinutih građana, razvićemo AI modele koji će eksponencijalno povećati vrednost ljudskih uvida i omogućiti identifikovanje globalnih promena u realnom vremenu".

Potrebni su volonteri – od srednjoškolaca koji danas sede u virtuelnim učionicama, preko umetnika, inženjera i data scientist-a - da pomognu ovaj projekat pregledom i prosuđivanjem slika prašume. Slike prikazuju netaknutu zemlju i ​​zemlju na koju je možda uticao ljudski razvoj.

„Budući da je analiza slike važan prvi korak za tačnu procenu i projekciju krčenja šuma, tražimo od ljudi da vide šta tehnologija ne može videti, ispitivanjem i izveštavanjem o slikama narušavanja šuma širom sveta“, rekao je van Jaarsveld. „Podaci prikupljeni na ovaj način pomažu da se poboljšaju algoritami AI, ubrzavajući proces koji inače može trajati godinama. Na taj način pomažu pokretanje pravovremene aktivnosti kako bi se brže zaštitile naše šume.“

Kada volonteri obeleže regione na kojima su videli znakove ljudskog udara, pomažu da AI modeli postanu pametniji. Na primer, čoveku je lako da razlikuje put (koji signalizira uticaj čoveka) i reku (koji ne), ali AI model neće znati razliku sve dok ne stekne dovoljnu obuku kroz učenje iz ljudskih posmatranja.

Partnerstvo sa IIASA-om je podstaknuto posvećenošću kompanije SAS da  podstiče upotrebu podataka na smislen način kako bi se pokrenule pozitivne globalne promene.
 

O IIASA

Međunarodni institut za analizu primenjenih sistema (IIASA) je međunarodni naučni institut koji vrši istraživanje kritičnih pitanja globalnih ekoloških, ekonomskih, tehnoloških i društvenih promena sa kojima smo suočeni u 21. veku. Naša otkrića pružaju kreatorima politika dragocene mogućnosti da oblikuju budućnost sveta koji se menja. IIASA je nezavisna i finansirana od strane prestižnih agencija za finansiranje istraživanja u Africi, Americi, Aziji i Evropi. vvv.iiasa.ac.at

SO SAS-u

SAS je lider u analitici. Kroz inovativni softver i usluge, SAS omogućava i inspirira partnere širom svijeta da transformiraju podatke u uvide. SAS – THE POWER TO KNOW®.

Editorial contacts:

  • Jelena Stanković
    Content and Communication Lead CEMEA
    Tel: + 381 (0)63 430 117
    SAS | Bulevar Mihajla Pupina 165G | Beograd, Srbija