Galapagos, Prayon en FOD Financiën bekroond met SAS Analytics in Action Award; LACO krijgt de Partner Award

Uit tal van succesvolle projecten heeft SAS er drie gekozen om op het SAS Curiosity Forum in de bloemetjes te zetten. Allemaal transformeerden ze binnen hun organisatie belangrijke processen dankzij nieuwe inzichten uit analyse van data en artificiële intelligentie. Dit jaar winnen Galapagos, Prayon en FOD Financiën elk een “Analytics in Action”-trofee. LACO is de SAS Belux partner van het jaar.

Galapagos won de prijs door als één van de eerste klanten het SAS Life Science Analytics Framework 5.1, alsook het datacenter in Frankfurt, te gebruiken. De trofee werd opgehaald door Hugo Hartmans, hoofd Biometrie van Galapagos. Het biotechnologiebedrijf specialiseert zich in de ontwikkeling van therapieën die het potentieel hebben om bestaande paradigma’s van behandelingen radicaal te veranderen, waarbij de focus ligt op de ontdekking, ontwikkeling en commercialisering van medicatie die het leven van mensen zal verbeteren.

Galapagos wou een geïntegreerd en robuust platform, dat samenwerking, reproduceerbaarheid van proeven, naleving van wetten en regels kan bevorderen, en metadata en onderzoeksnormen van het bedrijf kan behandelen. “We hebben de lat voor onszelf en voor SAS erg hoog gelegd, ”, zegt Hartmans. “Het project werd een succes dankzij de wil om het samen te realiseren, als partners in een lange-termijn relatie. “

Prayon werd bekroond voor het project P15, waarbij data analytics zijn ingezet om de processen in het bedrijf te optimaliseren. Marc Senterre, ICT Director, en Yves Caprara, CEO, lichtten toe dat zij op zoek waren naar een manier om de efficiëntie van processen en de kwaliteit van hun producten nog meer te verhogen. Een eerste test met advanced analytics leverde aanzienlijke efficiëntiewinsten op in de productie van grondstoffen voor batterijen. Prayon startte daarna een tweede succesvol analytics-project dat ervoor zorgde dat zij de kwaliteit van gips (calciumsulfaat), een bijproduct van de productie van fosforzuur, konden verbeteren en dus de vereisten van hun belangrijkste klant konden voldoen. De derde stap in dit project zal er uit bestaan om de modellen die Prayon hiervoor ontwikkelde te valoriseren door een platform voor optimalisatie te lanceren dat door alle fosfaatfabrieken ter wereld kan worden gebruikt.

Voor Prayon is dit een manier om in wereldwijd te groeien en competitief te blijven. Big data en artificiële intelligentie zullen hen helpen om de productiekosten te verlagen en de processen te verbeteren.

FOD Financiën kreeg de trofee voor het project Aurora, een simulatiemodel voor de personenbelasting. Dankzij geavanceerde SAS analytics wordt de overheidsdienst ondersteund om elke fiscale vraag met gedetailleerde ‘wat als’-scenario’s te beantwoorden. Het effect van nieuwe belastingsmaatregelen kan nu zeer snel berekend worden, en de resultaten kunnen gebruiksvriendelijk voorgesteld worden. Zo is het nu ook mogelijk om parlementaire vragen genuanceerd te beantwoorden of de impact van begrotingsmaatregelen zeer nauwkeurig te voorspellen. Chris Delaere, Hoofd Stafdienst Beleidsexpertise en –ondersteuning en Dierk Op ’t Eynde, Sr. Data Scientist bij FOD Financiën, namen de award in ontvangst.

SAS Belux partner van het jaar

LACO ontving de trofee van SAS Belux partner van het jaar. LACO heeft met meer dan 32 jaar ervaring in BI één van de rijkste ervaringen op de Belgische Markt. Als allereerste partner van SAS Belgium in 1994 heeft het bedrijf intussen al vaak bewezen dat het met zijn SAS-expertise klanten, zoals bijvoorbeeld Federale Verzekering, zeer succesvolle analytics projecten kan garanderen. Bijna de helft van de 110 consultants van LACO zijn gespecialiseerd in SAS. Zij helpen organisaties in verschillende sectoren om de onontgonnen rijkdom van data te benutten en hen zo in het digitale tijdperk te loodsen. In plaats van puur te streven naar innovatie om de innovatie, focust LACO op het leveren van duurzame en betrouwbare oplossingen, die gebruik maken van de krachtige SAS-suite. De cultuur van LACO draait rond partnerships, zowel met SAS maar ook met hun medewerkers en hun klanten. Dit levert de successen op die ze de laatste jaren kenmerkt. 

Over SAS

SAS is marktleider in analytics. Door middel van innovatieve software en dienstverlening, helpt en inspireert SAS klanten over de hele wereld om data om te zetten in inzichten. SAS biedt u The POWER TO KNOW®. 

Editorial contacts: