Amerikaanse gele schoolbus rijdt veilig en vlot dankzij SAS en big data

Navistar - fabrikant van o.a. de gele schoolbussen in de VS - krijgt dankzij SAS meer inzicht in informatie uit sensoren in hun voertuigen, dat moet leiden tot een betere planning van onderhoud, een verlaging van het aantal pannes en een grotere verkeersveiligheid.

SAS, toonaangevend leverancier van analytische software, meldt een overeenkomst met Navistar, toonaangevend in het bouwen van de gekende gele schoolbussen in de VS en andere gespecialiseerde voertuigen. Navistar zal de informatie die wordt verkregen uit de sensoren in voertuigen en die verzameld wordt in Hadoop, met behulp van SAS software analyseren voor een beter inzicht in de paraatheid van de voertuigen. 

Navistar is een belangrijk Amerikaans producent in de markt van school- en andere bussen. De IC Bus is een vertrouwd beeld in de Amerikaanse straten: ruim 25 miljoen kinderen worden hiermee elke schooldag van en naar hun school vervoerd. Daarnaast bouwt Navistar onder meer ook bussen voor shuttle-vervoer en andere commerciële toepassingen, trucks en legervoertuigen.

In alle voertuigen worden sinds enige tijd sensoren ingebouwd. Deze sensoren verschaffen informatie over de motor en eventuele foutcodes, waaruit de staat van paraatheid van de voertuigen kan worden afgeleid. De sensoren streamen deze informatie naar een centrale Hadoop-omgeving, waar ze worden verzameld voor opslag en analyse.

In een volgende fase wil Navistar deze gegevens uit sensoren combineren met andere databronnen en analyseren met behulp van SAS-software voor geavanceerde analytics. De data scientists en analisten van Navistar kunnen zich zo sneller een weg banen door de gigantische gegevensberg om beter te plannen welke voertuigen aan onderhoud toe zijn, en om zo beter eventuele pannes te voorkomen.

De SAS software moet Navistar ook helpen bij het opstellen van marketingmodellen, modellen rond prijs-elasticiteit, om herstellingen beter te voorspellen enzovoort. “Wij gebruiken SAS in elke afdeling van onze onderneming”, zegt Gyasi K. Dapaa, Data Science Director bij Navistar, “SAS bezorgt ons het grote voordeel dat we alles kunnen doen, van data processing tot geavanceerde analytics, met één enkele interface. Dat bespaart onze analisten en data scientists heel wat tijd en hoofdbrekens.

Navistar overwoog ook open source oplossingen, maar hun vraag naar een oplossing die zowel krachtig genoeg als gebruiksvriendelijk was, leidde hen uiteindelijk naar SAS, zegt Dapaa: “SAS heeft geen moeite met complexe gegevens en bezorgt ons analytische inzichten die niet alleen onze business verbeteren maar ook die van onze klanten. En als onze klanten succesvol zijn, zijn wij succesvol.”

Navistar integreert data van hun Teradata data appliance, IBM DB2 database en hun Hadoop-architectuur in de SAS-omgeving voor allerlei soorten analyses.

Dankzij de gebruiksvriendelijke interface van de SAS software kunnen ook analisten met beperkte programmeerervaring interessante analytische modellen en voorspellende modellen bouwen”, vervolgt Dapaa, “terwijl de sterke programmeurs probleemloos hun eigen code kunnen schrijven. Deze flexibiliteit vind je enkel in de SAS-software.

About SAS

SAS is the leader in analytics. Through innovative software and services, SAS empowers and inspires customers around the world to transform data into intelligence. SAS gives you THE POWER TO KNOW®.