A mikroszimuláció fontos eszköze a gazdaságpolitikai döntéshozatalnak, mivel segítségével gazdaságpolitikai intézkedések jövőbeni hatásait lehet részletekbe menően vizsgálni. A mikroszimuláció célja, hogy egyéni vagy háztartási szintű adatokból kiindulva vizsgálja egyes gazdaságpolitikai lépések hatásait. Segítségével ún. „mi lenne, ha …" típusú elemzések készíthetők, azaz bizonyos változtatások hatásainak elemzése azelőtt, hogy azok bevezetésre kerülnének. A mikroszimuláció napjainkban az egyik leginkább elfogadott döntés-előkészítő modellezési eszköz, amit számos európai országban használnak.

A svéd Statisztikai Hivatal a Pénzügyminisztériummal együttműködve SAS alapú mikroszimulációs modellt alkalmaz az adó és támogatási rendszer változásainak bevételre és elosztásra gyakorolt hatásainak vizsgálatára még a jogszabályok bevezetése előtt. A francia Nyugdíjbiztosítási Alap (CNAF) a nyugdíjreform keretein belül demográfiai, karrier és nyugdíjas korúakra vonatkozó információkkal, valamint külső adatok segítségével készít makrogazdasági (pl. a nyugdíjrendszerre vonatkozó) szimulációkat. Az ausztrál Országos Szociális és Gazdasági Modellező Központban (NATSEM) pedig a szakpolitikai döntések társadalombiztosításra és adórendszerre gyakorolt hatását modellezik SAS szoftverek segítségével.

A szeminárium során ismertetjük a mikroszimulációs módszertan főbb jellemzőit és annak alkalmazhatóságát, a kutatóállományok létrehozásának technológiáját és a segítségével végrehajtható vizsgálatokat az államigazgatásban. Gyakorlati példákon keresztül mutatjuk be, hogy az adó- és támogatási rendszer átalakítása milyen hatással van az egyes társadalmi rétegekre.

Program

08:30 – 09:00 Regisztráció
09:00 – 09:30 Mikroszimuláció a SAS gyakorlatában
Szabó Miklós, SAS
09:30 – 10:15 A keresetek elemzése SAS alapú mikroszimulációs modellel
Cserháti Ilona, ECOSTAT - Dobszayné Hennel Judit, KSH
10:15 – 10:45 Kávészünet
10:45 – 11:30 A mikroszimulációs módszertan gyakorlati alkalmazásai és megvalósítása a SAS alapú keretrendszerrel
Csicsman József, Új Calculus