Nyheter / Pressmeddelanden

SAS INSTITUTE AB
Box 609
169 70 Solna
Tel: +46 8 522 170 00
Fax: +46 8 522 170 70
E-post: info@swe.sas.com
www.sas.com/sweden

Press Release

Utskriftvänlig Utskriftvänlig

Nyheter

 

SAS Institute pristagare på IT i vården Dagen

Stockholm  (10 dec. 2010)  – SAS Institute har tillsammans med Stockholms läns landsting vunnit priset Årets idé 2010 med projektet "Automatiserad strukturerad journalgranskning" på IT i Vården- konferensen.
 
Projektet handlar om ett IT-verktyg som automatiskt granskar journaler i sjukvården utifrån givna kvalitetsparametrar. Mycket stor nytta och ett utmärkt exempel på nytänkande, anser juryn. Huvudman för arbetet är hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning vid Stockholms läns landsting i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset, SAS Institute och BearingPoint.
 
Nästan nio procent av patienterna i Sverige drabbas av en vårdrelaterad skada när de ligger på sjukhus enligt en undersökning som Socialstyrelsen har gjort. I tre procent av fallen leder eller bidrar skadan till att patienten avlider. Detta motsvarar åtta till nio dödsfall per dag. Med denna bakgrund, samt med en politiskt beslutad nollvision avseende vårdskador, finansierade Stockholms läns landsting ett utvecklingsarbete under 2010 på Karolinska Universitetssjukhuset för att öka patientsäkerheten. Med hjälp av s.k. automatiserad journalanalys ska vårdskadorna minska och kvaliteten höjas per insatt skattekrona. Den nya lösningen kan med hjälp av textmining automatiskt hitta markörer som kan indikera en vårdskada. Den automatiska granskningen av journalerna kan genomföras mycket effektivare än manuellt och den som granskar kan istället lägga tiden på att analysera om skadorna går att undvika och på att ta fram åtgärder för att minska risk för upprepning, samt följa upp insatta åtgärder. Under 2011 kommer nu verktyget att rullas ut på resterande Stockholms sjukhus.
 
"Verktyget kan effektivisera vården genom att hjälpa oss att minska vårdskadorna och därmed patienternas lidande"
Ann-Britt Bolin Wiechel, chefsläkare, Kvalitet och patientsäkerhet, Karolinska Universitetssjukhuset
 

Om SAS

SAS Institute är ledande på lösningar för beslutsstöd med avancerad analys. SAS Institute, även världens största privatägda mjukvaruföretag, omsatte 2009 2,31 miljarder dollar i 120 länder och har sedan 1976 erfarenhet av att utveckla verktyg och metoder som låter stora organisationer lära av sin historia, mäta och kommunicera pågående aktiviteter och inte minst att skapa insikt om framtiden. Världen runt har SAS Institute totalt gjort 45 000 kundinstallationer, bland annat i 92 procent av Fortune 500-företagen. I Sverige startade SAS Institute AB år 1986 och har idag drygt 100 anställda på kontoret i Stockholm. Bland de svenska kunderna finns landets mest betydande företag och organisationer.

Mer

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Presskontakter SAS Institute:

 • Kontakt:

  SAS Institute Sverige
  Tel: +46 8 522 170 00
  Fax:+46 8 522 170 70
  E-post: info@swe.sas.com

 • Vill du veta mer om GTT så kontakta gärna:

  Heléne Spjuth
  Tel: 08 522 170 18
  Mobil: 070 481 18
  E-post: helene.spjuth@swe.sas.com