Nyheter / Pressmeddelanden

SAS INSTITUTE AB
Box 609
169 70 Solna
Tel: +46 8 522 170 00
Fax: +46 8 522 170 70
E-post: info@swe.sas.com
www.sas.com/sweden

Press Release

Utskriftvänlig Utskriftvänlig

Nyheter

 

Bromölla kommun vill analysera fram miljonbesparingar 

Bromölla kommun i Skåne är, tillsammans med Helsingborgs Stad, först ut i Sverige att investera i en molnbaserad It-lösning för analys av kommunens alla inköp. Med lösningen, som används av över hälften av Danmarks kommuner, räknar man med att kunna göra miljonbesparingar.

Stockholm  (05 febr. 2014)  – Med tydliga strategier i botten kan man göra stora inköpsbesparingar, det visade upphandlingsutredningens rapport som publicerades förra året på uppdrag av regeringen. Utmaningen har tidigare varit bristen på data och analys.

"En förutsättning för att vi ska kunna optimera våra inköp är att vi kan analysera vilka produkter och tjänster som verkligen har köpts in och till vilket pris. En analys som bygger på fakta och inte på konteringar", säger Sven Stengard ekonomichef i Bromölla kommun. "Vi hoppas på att kunna göra stora inköpsbesparingar och istället använda resurserna till att utveckla våra verksamheter."

Fler kommuner på ingång

Bakom lösningen står affärsanalysjätten SAS Institute och det är det enda system på marknaden idag som kan analysera det totala inköpet ner på artikelnivå för att sedan automatiskt kategorisera dessa enligt det internationella  klassificeringssystemet UNSPCS.

I Danmark har lösningen varit tillgänglig i fem år och intresset från kommunerna är stort när den nu är tillgänglig även för den svenska marknaden. Sveriges kommuner och landsting betalar årligen ut nära 600 miljarder kronor till sina leverantörer. Jämförelser med Danmark pekar på att strategisk inköpsstyrning i kombination med bättre analysverktyg skulle kunna spara nära 60 miljarder kronor årligen.

Vill du veta mer så kontakta gärna:

Åsa Revland, kommunansvarig, SAS Institute AB
Tel: 08-5221 70 57, E-post:
  asa.revland@sas.com  

Sven Stengard, ekonomichef, Bromölla Kommun
Tel :0456-82 21 14, E-post:
  sven.stengard@bromolla.se

Om SAS

SAS Institute är världens största privatägda mjukvaruföretag med lösningar för avancerad analys. SAS Institute har sedan 1976 erfarenhet av att utveckla lösningar och metoder som låter företag och organisationer lära av sin historia, mäta och kommunicera pågående aktiviteter och skapa insikt om framtiden. Världen runt har SAS Institute totalt 50 000 kundinstallationer, bland annat i 92 procent av Fortune 500-företagen. I Sverige startade SAS Institute AB år 1986 och har idag 150 anställda på kontoret i Stockholm. Bland de svenska kunderna finns landets mest betydande företag och organisationer. För mer information besök: www.sas.com/sweden

Mer

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Presskontakter SAS Institute:

    SAS Institute Sverige
    Tel: +46 8 522 170 00
    Fax:+46 8 522 170 70
    E-post: info@swe.sas.com