presse & nyheter / KUNDEINTERVJU

Entercard analyserer kortbruken

Om du har kredittkort fra Entercard er det verktøy fra SAS Institute som analyserer all bruk knyttet til kortet. I tillegg brukes SAS®Software som mellomvareverktøy som transformerer og produserer filer til blant annet kortproduksjon, inkassoselskaper og fakturering. 

"Intelligent bruk av data for å skape verdi" er en setning som er nedfelt i strategien til Entercard, og er en indikator for arbeidet som legges ned innen analyse og rapportering.

- Bakgrunnen for at vi bruker verktøy fra SAS er at vi ønsker fleksibilitet og kraft til å lese data rett fra baser, håndtere filer for analytikerne som gir informasjon om trender, hva slags type bruk kortinnehaverne har og hva tallene sier for å kunne tilpasse produkt og tilbud, sier Anders Holte, datavarehusarkitekt i Entercard International. SAS henter data fra ulike systemer som kortbehandlingssystemene og søknadssystemene, og slår sammen informasjonen i en varehusløsning.

Informasjon til partner
Entercard bruker også SAS Data Integrasjon server som mellomvareverktøy for transformering og for å legge til informasjon i produksjonsfiler fra kjernesystemer. Her hentes informasjon fra produksjonssystemer eller DW og leveres til partnere som bistår innen fakturaservice, inkassoservice eller tol-samarbeidspartnere som Swedbank, SpareBank 1, LO Pluss, Coop og andre.

All kontroll skjer i SAS
Entercard har bygget opp analyse- og rapporteringssystemet i samarbeid med SAS etter eget behov, og systemet brukes i dag til mange forretningskritiske operasjoner.

- Vi har verktøy fra forskjellige leverandører som for eksempel baser for kortadministrasjon fra Oracle og Informix. Ved dagsavslutningskjøringer overføres informasjonen til SAS hvor kontrollene foretas. For å hente nødvendig informasjon som er registrert på en kunde, kjøres filutveksling mot partnere og mot vår database. Deretter sendes ferdige filer til våre partnere igjen når alt er godkjent.  Alt dette foregår i våre rutiner i SAS Data Integrasjonsserver, sier Holte.

SAS Portal
Via SAS Information Portal skjer rapportering fra forretningsbiten som ledelsen og finansavdelingen har behov for, og i tillegg går det rapporter til de som jobber med produktutvikling. Rapportene høster resultater fra analysen, altså rapporter fra varehusene. Nå bygges det opp en "dashboard"-løsning basert på verktøy fra SAS.

- Veksten i selskapet har medført at vi har en jobb å gjøre med rydding av informasjon. Vi modellerer i forretningslaget og legger inn nødvendig dataflyt i Data Integration Studio. Vi jobber noe med Oracle, men SAS er bedre i analyser og bearbeidelse av informasjon. I forhold til annen programvare vinner SAS fram for sin fleksibilitet og "performance". Det viktigste er nemlig å få jobben gjort, sier Holte.

SAS CI
- SAS/Customer Intelligence (CI) er under implementering til bruk i våre kampanjer. DW leverer all informasjon om kunderforholdet og resultatet fra ulike adferdsscoringsmodeller. CI-løsningene holder orden på informasjon om hvem som har mottatt hvilke tilbud, respons på tilbudene og resultatet av kampanjene – blant annet. Dette fanges selvsagt av DW for videre anlayse. Vi har store forventinger til SAS CI for å forenkle håndteringen av kampanjer og kommunikasjonen med kundene våre også via sms og e-post i nær fremtid, sier Holte.

Entercard Framework
Entercard har også utviklet Entercard Framework som er et system for gjenbruk av rutiner, et programbibliotek og et verktøy som ligger til grunn for alle prosesser for BI- og DI-server. Det skal til eksempel sørge for at definisjonen på en aktiv kunde eller dagens balanse er transparant og konsistent mellom SAS/CI og SAS/BI.

Godt SAS-samarbeid
- SAS har vært fleksible og gode til Entercards bruk. Vi har hatt et langt samarbeid, og er svært fornøyde med hva vi har fått til de årene vi har jobbet sammen. Vi har en kundebasert lisensmodell som fungerer svært godt for vår del, sier Holte.

Om Anders Holte og Entercard
Anders Holte er datavarehusarkitekt i Entercard, og har ansvar for prosessarkitekturen. Holte ble ansatt i Entercard i 2008, men har jobbet med verktøy fra SAS siden 1980 i ulike jobber ved Norges Landbrukshøyskole, som konsulent i SAS Institute, ConCentric, Ergo Group, og som selvstendig næringsdrivende.

EnterCard har sin opprinnelse i Trondheim i 1999, som Sparebank 1 og Terragruppens kredittkortselskap. I 2003 kjøpte Swedbank selskapet og i 2005 dannet Swedbank, i samarbeid med Barclays Bank, et joint venture for å bli ledende på kredittkort på det nordiske markedet. En del av Swedbanks svenske kortvirksomhet ble en del av det nye foretaket som beholdt det opprinnelige varemerket EnterCard. De siste fem årene har EnterCard vokst kraftig og har utviklet seg til å bli et fremgangsrikt, nordisk kortselskap med virksomhet i Norge, Sverige, Danmark og snart også Finland.