Nyhetsbrev / ENKlere LIV

Datadrevet retail er fremtiden

Datavisualisering og analyse skal bidra til å gjøre Enklere Liv bedre på alle områder, tror gründer Sverre Steensen.


Om Sverre Steensen og Enklere Liv
Sverre Steensen er gründer og daglig leder i Enklere Liv. Før han startet opp Enklere Liv jobbet han som prosjektleder i Boston Consulting Group. Steensen er utdannet sivilingeniør fra UiO, og har i tillegg en siviløkonomgrad fra Handelshøyskolen BI.

Enklere Liv er en butikkjede som har spesialisert seg på produkter som skal gjøre hverdagen enklere. Totalt er det nå 29 Enklere Liv butikker over hele landet, som tilbyr nyttige og praktiske dingser som puter som løfter deg opp av stolen, massasjeseter, diverse kjøkkenutstyr - og 800 andre produkter. Selskapet ble startet opp i 2005, og har om lag 200 medarbeidere.
Les mer

 

 

I fjor vant Enklere Liv «Årets Butikkjede», en årlig utmerkelse som tildeles av Nordic Council of Shopping Centers til den butikkjeden som over det siste året har gitt kjøpesenterkunder den aller beste handleopplevelsen. Til tross for topplasseringen er ikke gründer Sverre Steensen 100 prosent fornøyd. Han ser et stort forbedringspotensial på alle områder.

- 25 prosent av omsetningen vår skal komme fra nye dingser og produkter vi ikke kjenner til i dag. Det er målet vårt. Dessuten er vi opptatt av at vi hele tiden forbedrer oss på alt vi gjør. Vi er sultne, og ser hele tiden etter forbedringsområder. Ingen skal forbedre seg så mye som oss, forteller Steensen engasjert.

Tror på raske løsninger
Enklere Liv skal nå ta i bruk SAS® Visual Analytics, en ny generasjon verktøy for datavisualisering og analyse som tilbyr en helt ny overflate mot brukeren. Løsningen er konstruert for å imøtekomme forretningssidens økende krav til raskere innsikt. Det er et stort uforløst potensial innenfor datadrevet retail, tror Steensen.

- Vi bruker ikke data godt nok i dag. Kanskje er det mangel på ressurser eller kompetanse? Jeg er en stor tilhenger av raske beslutninger, og for vår del var beslutningen om å kjøpe et nytt analyseverktøy en viktig del av filosofien vår. Vi ønsker ikke å være en organisasjon som gjør noe fordi det ser fint ut. Vi ønsker å bli en datadrevet organisasjon, og med det mener jeg at vi skal «ta det et hakk lengre ned» og bruke data til å fatte gode beslutninger, sier Steensen.

Superfornøyd med 1 prosent
I dag fordobler tilgjengelig informasjon seg annethvert år – og fram mot 2020 er det ventet at verden vil produsere et datavolum som er 50 ganger større enn det vi har i dag. Dette må vi ta konsekvensen av, mener Steensen.

- Tilgang på data er ikke noe nytt, men mer data gir oss muligheter for å teste ut konkrete ting som kan ha betydning for resultatene. Finne svar på ting. Utnyttelse av data er fremtiden, og om vi bare klarer å utnytte 1 prosent av det vi har tilgjengelig skal jeg være superfornøyd.

Eldrebølgeinnovasjon
Vi blir stadig eldre i Norge, og som i andre vestlige land står vi overfor en betydelig økning av andelen eldre i befolkning. Akkurat denne samfunnstrenden ser Steensen som en stor mulighet.

- De eldre er en viktig målgruppe for Enklere Liv. De har jo ofte litt flere utfordringer enn de yngre, og jeg tror det kommer til å skje mye innovasjon på dette området i årene som kommer. Det er nettopp det å ta tak i problemer og finne gode løsninger vi driver med i Enklere Liv. Veldig mange kommer til å trenge pleie, og fremtidens 80-åring har god økonomi og ønsker å bo hjemme, tror Steensen.