Termékek és megoldások
Iparágak
Megoldások
Adatintegráció
Üzleti intelligencia
Analitika
Enterprise Intelligence Platform
Termékek A-tól Z-ig

 

sas® metadata server

Mi a SAS Metadata Server? A SAS Metadata Server egy nyitott, központi raktárhelye minden olyan metaadatnak, melyet egy szervezet kialakíthat és igényelhet vállalati intelligencia stratégiájának támogatására.

Miért fontos a SAS Metadata Server? Ha több különböző metaadatforrással –azaz az adatforrásokat és –tartalmakat, üzleti szabályokat és hozzáférési jogosultságokat leíró információkkal– rendelkezik egy szervezet, akkor jelentős erőfeszítéseket kell tennie, hogy egységes információt és tudást szolgáltasson. A SAS Metadata Serverrel lehetőség nyílik a metaadatok integrálására, megosztására, központi kezelésére és kiaknázására a szervezet egészében.

Kik számára fejlesztettük ki a SAS Metadata Servert? A SAS Metadata Servert azoknak a rendszeradminisztrátoroknak fejlesztettük ki, akik szeretnék lecsökkenteni a metaadat tárházak számát és azok karbantartási költségeit, a vállalati intelligencia stratégia hatékonyabb támogatása érdekében.

Legfőbb előnyök

  • Leegyszerűsíti a rendszertámogatást. A SAS Metadata Server képessé teszi a szervezeteket arra, hogy a metaadatokból származó előnyöket könnyedén és következetesen kihasználják. Ez az „adat az adatokról” értékes információkat tartalmaz az adatok forrásáról és formátumáról, a bekövetkezett változásokról és arról is, hogy az adatokat hogyan kellene felhasználni.
  • Biztosítja az adatok integritását. A SAS Metadata Server használatával elejétől végéig dokumentálni tudja az intelligencia kialakítási folyamatot metaadat szinten. A tárhelyek mozgathatók a fejlesztői, teszt- és éles környezetek között, biztosítva, hogy a felhasználó ahhoz férjen hozzá, amely megfelel az előírt vállalati minőségi szabványnak.
  • Csökkenti a tulajdonosi költségeket. Mivel több adatforrást támogat egyetlen közös metaadat réteg, könnyedén kihasználhatjaa meglévő adatbázis infrastruktúrát.

Legfőbb tulajdonságok

  • A SAS Metadata Model olyan metaadat típusok gyűjteménye, amelyek segítségével, a metaadatot a szerverre lehet menteni. A modell a SAS Open Metadata Architecture lelke, és meghatározza a közös jelentést az egyes metaadat típusok számára.
  • A SAS Open Metadata Interface egy alkalmazás programozói felület (application programming interface, API), mely biztosítja a SAS Metadata Server elérését számos különböző környezetből – pl. Java, C, COM/DCOM és SAS. A metaadatok átvitelét XML-ben biztosítja. A felület támogatja a metaadatok böngészését, felülírását és törlését.
  • Metaadat-kezelés. A SAS Metadata Servert a Java-alapú SAS Management Console támogatja, mely tartalmazza a Base SAS szoftvert is. Az adminisztrátorok metaadat tárházakat készíthetnek és menedzselhetnek; vezérelhetik a metaadat szervert és kapcsolatba tudnak lépni más működő tároló társzerverekkel; SAS szervereket és csatlakozásokat definiálhatnak és konfigurálhatnak; meghatározhatnak és kezelhetnek felhasználókat, csoportokat és engedélyeket; valamint korlátozhatják a metaadatokhoz, relációs adatokhoz és OLAP forrásokhoz való hozzáférést.
  • Hozzáférés és adminisztráció. A hozzáférést engedélyező eszköz - a SAS Metadata Server egyik alrendszere - döntéseket hoz arról, hogy ki hogyan használhat egy adott számítástechnikai forrást. Ez a képesség korlátozza a szerveren levő metaadat területek hozzáférhetőségét. Szintén korlátozza a metaadat területek által leírt elérhetőségeit.     
  • Változáskezelés. Az Open Metadata Interface opcionális változáskezelés készséget kínál a metaadatok egyidejű elérésének korlátozására és nyomon követésére.
  • Nyitottság, hidak és együttműködés. A SAS együttműködési és adatcsere szabványként az Object Management Group Common Warehouse Metamodel (CWM) modellhez tartja magát. A SAS és a Meta Integration Technology Inc. (MITI) közötti szövetségre támaszkodva a SAS több mint 40 tervezési eszköz és metaadattár-szállító segítségével áthidalja a távolságokat, és lehetővé teszi az egymástól fizikailag távol levő metaadatok megosztását és cseréjét.
  • Metaadatok importálása és exportálása. A Common Warehouse Metamodel/XML Metadata Interchange (CWM/XML) lehetővé teszi az Ön számára, hogy számos különböző forrásból tudjon adatokat importálni.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Fact Sheet

White Paper