Termékek és megoldások
Iparágak
Banking
- Anti-Money Laundering
- Credit Risk Management
- Credit Scoring
- Customer Retention
- Fraud Detection
- Market Risk Mgmt.
- Marketing Automation
- Operational Risk Mgmt.
- Performance Management
- Risk Management
Government
Insurance
Manufacturing
Energy & Utilies
Life Sciences
Retail
Telecommunications
Megoldások
Adatintegráció
Üzleti intelligencia
Analitika
Enterprise Intelligence Platform
Termékek A-tól Z-ig

 

SAS® CREDIT SCORING FOR BANKING

Annak érdekében, hogy a hitelek elfogadásáról megfelelő döntést hozhassanak, a pénzintézetek gyakran fordulnak még ma is külső scorecard-fejlesztő szolgáltatókhoz. A külsős modellek általános scorecard-okra épülnek, lassan lehet implementálni, és ugyancsak lassan megy végbe az adaptáció az örökké változó piaci körülményekhez. Szakemberek ezért már régóta ajánlják saját hitelpontozási rendszer kialakítását. A hitelpontozás (Credit Scoring) lényegében statisztikai modell alkalmazását jelenti a hitelkérelmező vagy meglévő ügyfél kockázati pontozására, értékelésére. Szerepe kettős. Egyrészt csökkenti a kockázatot azzal, hogy becslése gyors, hatékony, illetve pontos modellezésen és kifinomult statisztikai eljárásokon alapul, másrészt az elfogadási arány optimalizálása révén növeli a hitelintézet piaci részesedését, s megőrzi nyereségességét.

A SAS Credit Scoring for Banking megoldás lehetővé teszi a score-ok számítását és szegmensek képzését a hatékonyabb hitelezési gyakorlat megvalósítása céljából. Biztosítja az összes funkcionalitást ahhoz, hogy:

  • a bank képes legyen önállóan credit scoring modellek fejlesztésére és döntési szabályok felállítására;
  • a kialakított modellek, szabályok átadhatóak legyenek hitelezési rendszereknek, portfólió risk menedzsment rendszereknek;
  • a credit scoring modellek performanciáját rugalmas riportoló környezetből lehessen követni.

A megoldás prediktív modelleket is tartalmaz, melyek használata a hitelezéshez kapcsolatos döntéshozatalban az alábbi célokból történik:

  • Application scoring: a score-ok a hitelkérelem elbírálása során kerülnek felhasználásra (új ügyfelek vagy meglévő ügyfelek új hitelkérelme esetén);
  • Behavioral scoring: a score-ok a hitel limitekkel kapcsolatos döntéshozatalban kerülnek felhasználásra rulírozó hitelek esetében (pl. hitelkártya);
  • Probability of default scoring (rating): a score-ok meglévő ügyfelek hitelkockázati kitettség becsléséhez kerülnek felhasználásra; portfólió kockázatmenedzsment, Bázel II megfelelőség céljából;
  • Collection Scoring: a score-ok a behajtás hatékonyabbá tételében nyújtanak támogatást.

A SAS in-house Credit Scoring megoldása lehetővé teszi a bank kockázatkezelői részére a hitel scorecardok gyorsabb, olcsóbb, rugalmasabb és biztonságosabb fejlesztését, karbantartását, a scorecardok performanciájának átlátható követését a külső szolgáltató céggel végeztetett tevékenység helyett.

A Credit Scoring megoldás beépített lehetőségeket tartalmaz ahhoz, hogy a kialakított scorecardok átadhatóak legyenek más rendszerek (front-office hitelezési vagy tranzakciós rendszerek) részére.

A SAS Credit Scoring megoldás része a SAS Banking Intelligence Solutions megoldáscsomagnak, azon belül a SAS Credit Risk Management megoldásnak, így bármikor rugalmasan kiegészíthető hitelportfólió kockázatkezelési megoldással.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Hírek és rendezvények

Magyar referenciák

Nemzetközi referenciák

Brosúra

White Paper