Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

Adattőke: egy új tőketípus?

A Cebr kutatói szerint a következő években stratégiai jelentőségűvé válik a big data iparág az Egyesült Királyságban

Budapest  (2012. maj 24.)  – A Centre for Economics and Business Research (Cebr) előrejelzése szerint 2017-re 216 milliárd angol font lesz az adatvagyon értéke az Egyesült Királyságban, ahol ennek köszönhetően 58.000 új munkahely jön majd létre - derül ki a gazdasági kutatócég 2011-2017. közötti időszakot felölelő tanulmányából, mely arra fókuszált, hogy meghatározza a big data1  -ból származó összes gazdasági hasznot a szigetországban. Az üzleti analitikai szoftverek és megoldások vezető szállítójának számító SAS megbízásából készült jelentésben a kutatók azt vizsgálták, hogy az egyesült királysági szervezetek hogyan tudják kinyerni a big data-ban rejlő gazdasági értéket a nagy adattömegek elemzésére képes eszközök alkalmazásával.

A technológiai innovációknak - például a szkennereknek, érzékelőknek, mobiltelefonoknak, hűségkártyáknak, intelligens mérőeszközöknek, a világhálónak és a közösségi médiának - köszönhetően nap mint nap hatalmas mennyiségű strukturált és strukturálatlan adat jön létre, amely egyaránt jelent kihívást és lehetőséget a szervezetek számára. A Cebr riportja az első olyan tanulmány, mely az elérhető hatalmas adatmennyiség, a big data Egyesült Királyság gazdaságára gyakorolt hatását vizsgálja. A riport független becslést tartalmaz arra vonatkozóan, hogy az infokommunikációs technológia (ICT) újdonságai milyen szerepet játszhatnak a gazdasági növekedés egyensúlyának helyreállításában és fellendítésében a feldolgozóiparon és a szolgáltató szektoron keresztül.

A jelentés többféle forrásból származó publikus adatok felhasználásával készült, beleértve például az Egyesült Királyság nemzeti statisztikáit, az IDC, a McKinsey, és a TDWI adatait. A riport a big data gazdasági értékét adattőkének („data equity" 2) nevezi Adrian Wooldridge nyomán, aki egy The Economistban megjelent cikkében használta először ezt a kifejezést 2011 májusában. A Cebr-tanulmány becslése szerint 2011-ben 25,1 milliárd angol font volt az adattőke értéke a magánszektorban és a közszférában működő vállalatok számára a szigetországban. A szakemberek a big datát elemző technológiák alkalmazásának elterjedése miatt a jövőben még nagyobb haszonra számítanak: a jelentés szerint 2012. és 2017. között ez az érték összesen mintegy 216 milliárd angol fontot tesz majd ki. Ez az összeg megfelel a Cebr által ugyanerre az időszakra jósolt kumulatív egyesült királysági GDP 2,3 százalékának. A kutatók előrejelzésüket az új vállalkozások számának feltételezhető emelkedésére, valamint az üzleti innováció és a vállalati hatékonyság várható növekedésére alapozzák, s ez utóbbinak tulajdonítják a legjelentősebb szerepet.

Az adattőke azonban csak akkor jön létre, ha a szervezetek elemzik a rendelkezésükre álló hatalmas adatmennyiséget, s az így nyert információk birtokában kihasználhatják az ebből származó lehetőségeket. S ma már ráadásul az sem mindegy, hogy mindezt mennyi idő alatt képesek megtenni: a gyors reagáláshoz és a versenyelőny megszerzéséhez gyorsan elérhető, pontos információ szükséges.

Tű a szénakazalban - a korábbinál sokkal gyorsabban

A nagy teljesítményű analitikai megoldásokkal a szervezetek hatalmas mennyiségű adatot elemezhetnek a korábbinál lényegesen rövidebb idő, akár percek vagy másodpercek alatt, s ezáltal jobb és gyorsabb döntéseket tudnak meghozni.

A SAS felhasználóinak legnagyobb összejövetelén, az áprilisi SAS Global Forumon jelentette be, hogy a SAS LASR Analytic Servert számos iparági és konkrét üzleti problémára megoldást kínáló eszközének következő verzióiba fogja integrálni. A memóriaalapú (in-memory) változatok választ adnak a szervezetek azon, egyre növekvő igényére, hogy hatalmas, akár több milliárd sornyi adattömegekbe nyerjenek betekintést, és összetett kérdésekkel birkózzanak meg a korábban szükséges órák helyett percek, vagy percek helyett másodpercek alatt.

„A nagy teljesítményű analitika segítségével az adatokból értékes információ nyerhető. Még ha egy vállalat tűt is keres a szénakazalban, az ilyen típusú megoldásokkal gyorsabban megtalálja azt - például mindössze 4 órára csökkentve egy ezt megelőzően 4 napig tartó folyamatot, amelynek drámai hatása van a szervezet teljesítményére" - érzékeltette a különbséget Rex Pruitt, a Premier Bankcard menedzsere.

„A gyorsabb válaszok olyan korábban láthatatlan mintákat, érzelmeket és kapcsolatokat fednek fel, amelyek átalakíthatják egy vállalat működését: új lehetőségeket jelenthetnek, gyorsabban felderíthetik a csalásokat, és választ adhatnak a fogyasztói igényekre, még mielőtt azokat maguk a vevők felismernék" - nyilatkozta Russ Cobb, a SAS partnerkapcsolatokért és marketingért felelős alelnöke.

A SAS 17 iparág - többek között a banki és biztosítási szektor, kiskereskedelem, egészségügy, gyógyszeripar, közigazgatás, kommunikáció és vendéglátás -, valamint 16 tevékenységi terület részére kínál előre összeállított analitikai megoldásokat ; ez utóbbiak közé tartozik például a marketingoptimalizálás és a teljesítménymenedzsment. A SAS portfoliójában jelenleg a kockázatkezelő, a kiskereskedelmi tervező és a kiskereskedelmi árleszállítás-optimalizáló megoldás érhető el villámgyors, memóriaalapú változatban. A jövőben pedig például a marketingoptimalizáló, a kiskereskedelmi előrejelző, valamint a szintén kiskereskedelem számára kifejlesztett ároptimalizáló megoldások megjelenése várható in-memory formában.

1 A jelentés big data alatt fogyasztói és üzleti adatok hatalmas mennyiségét érti, amely szkennerek, érzékelők, okostelefonok, a világháló és a közösségi média által érhető el a szervezetek számára.
2 Adrian Wooldridge: Building with Big Data. The Economist, 2011. május

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejlesztő. Innovatív megoldásai révén a SAS több mint 55.000 vállalat számára nyújt támogatást a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalából származó hozzáadott érték biztosításához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011