Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

Adatbázisok segíthetik az egészségügyi kiadások csökkentését

A költségekkel és a betegellátás minőségével kapcsolatos információk alapján az egészségpolitikai döntéshozók és az ellátást igénybe vevők is megalapozottabban dönthetnek az USA-ban

Budapest  (2013. dec. 06.)  – Közel 2,6 trillió dollárt tettek ki az egészségügyi kiadások az Amerikai Egyesült Államokban 2010-ben, ami mintegy tízszerese az 1980-ban erre a célra fordított 256 milliárd dollárnak. Ugyanakkor a becslések szerint az USA egészségügyi költésének 21-47%-a elpazarolt összeg1, és az egészségügyi kiadások 60%-át a népesség csupán 5%-ának a kezelésére fordítják2. A népegészségügyi kérdések megértése, és az egészségügyi erőforrások leghatékonyabb elosztása érdekében az USA egyre több tagállamában alkalmaznak adatbázisokat az igénybe vett egészségügyi szolgáltatások összesítésére. Ezekhez például az egészségpolitikai döntéshozók és az ellátást igénybe vevők is hozzáférhetnek a költségek és az ellátás minőségével kapcsolatos információk összehasonlítása érdekében.

Az Egyesült Államokban az egészségügyi reform kapcsán várhatóan még nagyobb igény mutatkozik majd olyan információkra, mint például rendelkezésre áll-e elegendő alapellátásban dolgozó orvos, vagy mennyibe kerül egy MRI vagy egy csípőprotézis az egyes megyékben? Az új információigények kielégítése érdekében számos amerikai kormányzati szerv fejleszt az egészségügyi biztosítókhoz benyújtott igényeket összesítő adatbázisokat, ún. APCD-ket (all-payer claims database). Az adatbázisok az állami és a magánbiztosítók nyilvántartásai alapján a jogosultak által igénybe vett orvosi és fogorvosi ellátásokkal, illetve gyógyszerkészítményekkel kapcsolatos adatokat tartalmazzák. Jelenleg az USA 10 tagállama rendelkezik ilyen adatbázissal, további 6 tagállamban pedig folyamatban van a kialakítása3, miközben országszerte nő az érdeklődés a téma iránt. 

A New Hampshire-i Egészségpolitikai és Gyakorlati Intézet (NHIHPP) a SAS megoldásával készít majd adatvizualizációt a földrajzi és regionális költség- és minőségelemzései számára. „Az egészségügyi adatok gyors feltárása nagymértékben javítja majd az egészségpolitikai döntéshozatalt." - mondta el Josephine Porter, az NHIHPP igazgató-helyettese. „A tagállambeli partnereink hamarosan elérhetik és vizuálisan megjeleníthetik a népességi, költség- és felhasználási adatokat, így sokkal hatékonyabban értelmezhetik és vitathatják majd meg az eredményeket. A rendszer a transzparencia megvalósulását is támogatja, ugyanis a nyilvánosság számára is elérhetővé teszi az elemzéseket tagállami és regionális szinten."

A SAS® Claims Analytics for APCD megoldás nagy mennyiségű adatra támaszkodva biztosít megbízható összehasonlító információkat az igénybe vett egészségügyi ellátásokról, amelyek segítségével az állami szervek, a politikai döntéshozók, a biztosítók, az ellátásra jogosultak és a szolgáltatók csökkenthetik költségeiket és javíthatják a betegellátás minőségét. A vezető üzleti analitikai szállító SAS eszköze rávilágít az egészségügyi szolgáltatások költségeire, minőségére, elérhetőségére, és segítségével a tagállamok azonosíthatják és megérthetik az egyes rendszerek és szolgáltatók közötti eltéréseket. A szoftverrel a szervezetek az igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos és egyéb klinikai adatok tárolására alkalmas adattárházat alakíthatnak ki. A memória alapú SAS® Visual Analytics eszközzel a felhasználók gyorsan tárhatnak fel bármekkora mennyiségű, akár több milliárd sornyi adatot, korrelációs elemzéseket végezhetnek rajtuk percek vagy másodpercek alatt, és az eredményeket weben keresztül, iPad®-en vagy Androidos táblagépen is bemutathatják. Az adatok grafikus megjelenítésével láthatóvá válnak a rejtett minták, trendek és kapcsolatok.

„A tagállamok közigazgatási szervei és a politikai döntéshozók egyre inkább felismerik a big data kiaknázásának előnyeit az együttműködés és az átláthatóság fejlesztése szempontjából." - mondta el Dr. Graham Hughes, a SAS Egészségügyi Analitikai Központ igazgatója. „Ahhoz, hogy egy tagállam egészségügyi rendszerében megvalósuljon az ártranszparencia, szükség van egy olyan az egészségügyi biztosítókhoz benyújtott igényeket összesítő adatbázisra, amely a big data erőpróbáját is kiállja. A költségekkel és az ellátás minőségével kapcsolatos összehasonlító információkhoz való biztonságos hozzáféréssel a politikai döntéshozók jobban informálttá válnak, az ellátást igénybe vevők pedig élhetnek a választás lehetőségével, s mindez az egészségügyi költségek csökkenését és a betegellátás minőségének javulását eredményezheti." 

A SAS® egészségügyi analitikáról

A SAS egészségügyi analitika azokat a technológiákat és szakértelmet foglalja magában, amelyek az egészségügyi eredményeket, költséghatékonyságot és ellenőrzést ösztönző komplex összefüggések feltárásához szükségesek. A modellezéssel, optimalizálással, prediktív analitikával és üzleti intelligenciával a szervezetek az egészségipar teljes spektrumán megerősíthetik a pénzügyi teljesítményüket, mélyíthetik ügyfélkapcsolataikat és javíthatják az egészségügyi teljesítményüket a jobb eredmény érdekében. További információ: http://www.sas.com/software/health-analytics/.

1 Donald M. Berwick és Andrew D. Hackbarth, "Eliminating Waste in US Health Care," JAMA 307, no. 14 (2012. április 11.):1513-6.
2 Robert Wood Johnson Foundation.  http://www.rwjf.org/en/about-rwjf/newsroom/newsroom-content/2012/10/robert-wood-johnson-foundation-awards--2-1-million-in-grants-to-0.html
3 Az APCD Tanács interaktív térképe: http://apcdcouncil.org/state/map

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejlesztő. Innovatív megoldásai révén a SAS több mint 65.000 installációs ponton nyújt támogatást ügyfelei számára a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalából származó hozzáadott érték biztosításához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011

Downloadable Art:

EGYRE NÉPSZERŰBBEK AZ IGÉNYBE VETT EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOKAT ÖSSZESÍTŐ ADATBÁZISOK (APCD-K)
Nagy felbontású infografika letöltése 
Download high resolution graphics  ( compressed .zip file)