Hírek / Sajtóközlemények

SAS Institute Kft.
1122 Budapest, Határőr út 36.
Telefon: +36 1 224 2010
Fax: +36 1 224 2011
www.sas.com/hungary

Press Release

Nyomtató-barát Nyomtató-barát

Jó hírünk van!

 

„Adat-GPS" a váratlan üzemszünetek kivédéséhez

A SAS előrejelző eszközfenntartó és vizuális elemző megoldásával a gyártó és energiacégek megelőzhetik a meghibásodásokat, növelhetik a teljesítményüket

Budapest  (2013. szept. 04.)  – A termelőeszközök és berendezések meghibásodásai nem csak költségesek, hanem veszélyesek is lehetnek a munkavállalókra nézve, és katasztrofális következményekkel járhatnak a környezet szempontjából. Az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások vezetõ szállítójának számító SAS prediktív elemző megoldásával a gyártó és energiavállalatok, vagy például repülőgép-karbantartó cégek az eszközeikből és berendezéseikből származó nagy mennyiségű adatokat lehetséges problémák előrejelzésére használhatják fel, még mielőtt azok súlyos zavarokat okoznának a működésükben.

A SAS® Predictive Asset Maintenance segítségével az olyan vállalatok, mint például a Shell, vagy a dél-koreai acélóriás POSCO, elkerülhetik a váratlan üzemszüneteket és tarthatják a termelési céljaikat; a SAS® Visual Analytics-nek köszönhetően pedig egyszerűen elemezhetik adataikat, hogy megtalálják a pontos kiváltó okokat, biztonságosabban működjenek, és teljesíthessék a termelési vállalásaikat.

„A versenyből fakadó nyomás és az egyre szigorúbb szabályozások miatt olyan analitikai megoldásokra van szüksége a szervezeteknek, amelyek túlmutatnak a hagyományos eszközkezelő rendszereken." - nyilatkozta Reinhard Hoene, a SAS senior termékmenedzsere. „Azok a vállalatok, amelyek ötvözik a prediktív analitikát a vizuális elemzéssel, lényegében egy „adat-GPS"-re tesznek szert, amellyel megtalálhatják a kritikus információkat a hatalmas méretű adathalmazaikban. Így például már korábban láthatják a közelgő teljesítménycsökkenést, és megelőző lépéseket tehetnek, mielőtt az egy költséges és veszélyes problémává válna."

Vakrepülés helyett előrejelzés

A nagyszabású projekteknél - például nagy volumenű védelmi szerződéseknél - a prediktív elemzés kritikus hiánya majdnem felér a vakrepüléssel. „Gyakori, hogy a működési zavarok és a végzetes balesetek akkor következnek be, amikor nem végzik megbízhatóan a karbantartást." - mutat rá Andrew Hess, az amerikai védelmi minisztérium F-35 Joint Strike Fighter programjának prognózisokért és élettartam-menedzsmentért (prognostics and health management - PHM) felelős korábbi vezetője, jelenleg a PHM Egyesület elnöke. „Amikor nem lehet pontosan előre jelezni a közelgő hibákat, valamint megbecsülni a hátralévő hasznos élettartamot, fennáll annak a kockázata, hogy jelentősen csökken a rendszer rendelkezésre állása."

„A SAS Predictive Asset Maintenance megoldása kiiktatja a találgatásokat az eszközfenntartás folyamatából." - folytatja, kiemelve, hogy az előre jelezhető eszközfenntartás számos iparágban - például a védelmi szektorban, az olaj- és gázkitermelésben, vagy a gyártás során is - fontos szempont. Hess nem javasolja a vállalatoknak, hogy saját riasztórendszereket próbáljanak kialakítani, amikor elérhetők erre alkalmas megoldások: „A SAS Predictive Asset Maintenance pontosan meghatározza, hogy mire kell figyelnie a vállalatnak - még egy esetleges katasztrófát megelőzően, vagy mielőtt visszaesés következne be a működésben."

Hess nézetét más iparági szakértők is megerősítik, akik a nem tervezett állásidőt az energia-feldolgozó üzemek egyik legnagyobb kihívásaként azonosítják. A bostoni székhelyű ARC Tanácsadói Csoport szerint például a váratlan leállások és lassulások a kieső termelés mintegy 7%-áért felelnek. Az amerikai energiaügyi minisztérium becslése szerint egy funkcionális előrejelző fenntartó program tízszeres megtérülést is eredményezhet, akár 25%-kal növelve a termelést.

A SAS prediktív eszközfenntartó megoldásával a vállalatok a reaktív szemlélet helyett előrejelzéseket készíthetnek, így ahelyett, hogy az események után futnának, figyelhetnek például arra, hogy mit kell szervizelni vagy kicserélni, hogy a következő szolgáltatási ciklusban is zavartalanul folytatódjon a termelés. A SAS prediktív eszközfenntartó megoldásának nemrégiben megjelent frissítése kibővített adatmodellt, több adatválasztási lehetőséget és egy különbözõ iparágakat támogató rugalmas keretrendszert kínál. A SAS szoftverével a vállalatok anélkül hosszabbíthatják meg nagy értékű eszközeik élettartamát, hogy megnövekedne a meghibásodás valószínűsége.

A SAS prediktív eszközfenntartó megoldása egyesíti az erőteljes adatintegrációt, vizualizációt, leíró és előrejelző analitikát, valamint az üzleti intelligenciát annak érdekében, hogy hiteles képet adjon az eszközteljesítményről. Így a vállalatok a leállást okozó események előrejelzésével növelhetik az üzemidőt, valamint optimalizálhatják a fenntartási költségeket és az eszköz-életciklust. A jövőbeli eszköz- vagy folyamathibák egyszerűbben orvosolhatók, mivel a kezelésükre irányuló korábbi lépések elérhetők a központosított tudástárban, lehetővé téve a gyors kiváltóok-elemzést.

A nagy teljesítményű, memória alapú SAS Visual Analytics megoldással a szervezetek percek, vagy akár másodpercek alatt tárhatnak fel nagy mennyiségű - több milliárd sornyi - adatot. A felhasználók mintákat fedezhetnek fel, további elemzési lehetőségeket azonosíthatnak, és iPad®-re vagy androidos táblagépre készített webes riport formájában mutathatják be a vizuális eredményeket.

További információ a SAS Predictive Asset Maintenance eszközről: Driving Corporate Performance with Predictive Maintenance Solutions, valamint a SAS Visual Analytics-ről: See the Possibilities with Data Visualization.

 

A SAS-ról

A SAS üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások piacvezető szállítója, valamint a legnagyobb független üzleti intelligencia fejlesztő. Innovatív megoldásai révén a SAS több mint 65.000 installációs ponton nyújt támogatást ügyfelei számára a teljesítmény növeléséhez és a jobb döntések gyorsabb meghozatalából származó hozzáadott érték biztosításához. 1976 óta a SAS világszerte a THE POWER TO KNOW®-t, vagyis a tudás hatalmát nyújtja ügyfeleinek.

Vissza a SAS Sajtóközleményekhez

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Bővebben:

 • További információ:

  SAS Magyarország
  1122 Budapest,
  Határőr út 36.
  Telefon: +36 1 224 2010
  Fax: +36 1 224 2011