Referencer /

København:
Købmagergade 7-9
DK-1150 København K

Jylland:
Krøyer Kielbergs Vej 3
DK-8660 Skanderborg

Telefon: +45 7028 2870
Fax: +45 7028 2991
e-mail: info@sdk.sas.com

Referencer

PrintvenligPrintvenlig

Referencer

 

Medicinsystem understøtter psykiatriens strategi

SAS-baseret it-løsning til medicinmonitorering giver Region Hovedstadens Psykiatri overblik over medicinforbruget samlet og for den enkelte patient. Medicinering med doser over det anbefalede er faldet drastisk.

"Siden vi begyndte at følge medicinordinationer systematisk, har vores doser for udvalgte præparater ligget på et niveau, som er helt i overensstemmelse med vejledningerne. Nu understøtter vi dette strategiske fokus yderligere med et informativt it-system til alle i organisationen. Det helt afgørende er, at vi arbejder med fakta og ikke med fornemmelser," siger lægefaglig vicedirektør Peter Treufeldt fra Region Hovedstadens Psykiatri om den nye vidensløsning. Systemet er det første af sin art i Danmark og giver overblik til den ordinerende læge, til centerledere og til hele psykiatrien. Man kan med få klik både få overblik over ordinationer af bestemte lægemidler eller lægemiddelkombinationer og få detailkendskab til den enkelte patients medicinering.

Data gemte sig

Forhistorien er, at psykiatrien konstaterede, at en del patienter fik for høje doser af det antipsykotiske lægemiddel Olanzapin, og det kom som en ubehagelig overraskelse. Sagen gjorde det klart, at organisationen behøvede overblik over ordineret og givet medicin. Medicin gives både som led i en behandlingsplan og i akutte situationer, og samtidig kan flere læger og sygeplejersker være involveret, når patienten er døgnindlagt. Derfor var overblikket ikke nemt at skabe i det system, der bruges til at registrere medicinoplysninger. Men det har den nye SAS-løsning nu åbnet op for. Et data warehouse kombineret med moderne software til at præsentere data giver nu det hurtige overblik. Blandt de vigtigste brugere er psykiatriens over 550 læger.

Hurtigt overblik

"Meget nyttigt. Jeg bruger det næsten dagligt, fordi jeg er medicinansvarlig for afdelingen. Jeg får et hurtigt overblik over vores forbrugsmønstre. Et hurtigt og komplet overbliksbillede baseret på helt præcise data," siger overlæge Peter Jantzen fra Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Glostrup. Udover det store, forkromede overblik bruger han systemet i konferencer om de enkelte patienter. Via cpr-nummeret på patienten leverer løsningen patientens medicinhistorik i form af et søjlediagram.

Organisationens "hukommelse"

"Vi kan bruge det grafiske overblik til at diskutere effekter af forskellige medicintyper og forskellige doseringer. Vi kan f.eks. tale med patienten om den oplevede forskel mellem forskellige behandlinger. Samtidig er det nemmere at overholde anbefalede intervaller for doseringen og undgå dobbeltmedicinering," supplerer klinikchef Inger Merete Terp fra Psykiatrisk Center Amager. "Vi får simpelthen hurtigere adgang til organisationens fuldstændige "hukommelse" i forhold til medicinforbrug."

Læger sparer tid

Tidligere var lægen selv tvunget til at søge mange skærmbilleder igennem og bruge op til 15 minutter pr. patient for at skabe det historiske billede. Derfor har de længe efterspurgt, at de registrerede data om medicindoseringen blev gjort nemt tilgængelige. Præcis dette onlineoverblik – baseret på aktuelle data – skaber det nye systems konferencemodul. SAS-løsningen er bygget i et samarbejde mellem Kvalitets- og Udviklingsafdelingen i Psykiatrien og SAS Institute.

"Det har været en stor fornøjelse at arbejde med projektet. Vejen fra idé til handling har været ultrakort, og de tilknyttede SAS-konsulenter var positive og superfleksible," siger sundhedsinformatiker Troels Roesbjerg fra Region Hovedstadens Psykiatri. Sammen med teamleder Dorte Münter har han haft ansvaret for udviklingsprojektet, der har haft ledelsens fulde opbakning.

Spørgsmål?
Kontakt Morten Krogh Danielsen fra SAS Institute, hvis du har spørgsmål til løsningen eller ønsker at sætte et møde op.
Direkte tlf: 70 28 26 48.

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Region Hovedstadens Psykiatri

Udfordring:
Problemer med psykiatriske patienter, der fik medicin i højere doser end anbefalet, viste behov for adgang til medicindata.
Løsning:
SAS-baseret data warehouse og business intelligence til alle 5.000 medarbejdere åbner for at hente viden ud af data.
Fordele:
Vidensløsningen understøtter det strategiske fokus, som meget hurtigt reducerede uhensigtsmæssig medicinering.    
Kontakt - vil du vide mere?
Kontakt Morten Krogh Danielsen fra SAS Institute, hvis du har spørgsmål til løsningen eller ønsker at aftale et møde.
Direkte tlf: 70 28 26 48.
Citat:

Siden vi begyndte at følge medicinordinationer systematisk, har vores doser for udvalgte præparater ligget på et niveau, som er helt i overensstemmelse med vejledningerne. Nu understøtter vi dette strategiske fokus yderligere med et informativt it-system til alle i organisationen. Det helt afgørende er, at vi arbejder med fakta og ikke med fornemmelser

Peter Treufeldt

Lægefaglig vicedirektør fra Region Hovedstadens Psykiatri