Referencer /

København:
Købmagergade 7-9
DK-1150 København K

Jylland:
Krøyer Kielbergs Vej 3
DK-8660 Skanderborg

Telefon: +45 7028 2870
Fax: +45 7028 2991
e-mail: info@sdk.sas.com

Referencer

PrintvenligPrintvenlig

Referencer

 

Topdanmark Kapitalforvaltning kombinerer SAS og SAP: Ny viden i smidige analyser

 
 

-For os er SAS' SAP access-modul en uundværlig overbygning på vores SAP R/3-system. Det fungerer som en adapter, der først henter data i vores SAP-system og dernæst transformerer og til sidst loader data ind i vores SAS-baserede data warehouse til videre bearbejdning

Søren Hansen
Finansøkonom
Topdanmark

 
Hos Topdanmark Kapitalforvaltning er SAS rygraden i et driftssikkert miljø, hvor data udtrækkes fra SAP R/3. Resultatet er smidige analyser, som giver væsentlig viden om bl.a. finansiel eksponering overfor forskellige risikofaktorer.

-Med SAS' hjælp får vi svar på centrale spørgsmål om gevinst allokering, finansielle positioner mv., og samtidig undgår vi at skulle foretage komplicerede søgninger gennem SAP-systemets store underliggende datastruktur, fortæller finansøkonom Søren Hansen. Topdanmark er Danmarks næststørste skadeforsikringsselskab og sjette største livsforsikringsselskab, hvilket betyder, at effektiv økonomi- og finansstyring spiller en væsentlig rolle for forsikringskoncernens konkurrenceevne.

-For os er SAS' SAP access-modul en uundværlig overbygning på vores SAP R/3-system. Det fungerer som en adapter, der først henter data i vores SAP-system og dernæst transformerer og til sidst loader data ind i vores SAS-baserede data warehouse til videre bearbejdning, siger Søren Hansen og fortsætter:

-SAP-systemet er helt centralt i vores evne til at drive en effektiv forretning, hvor der er styr på økonomien. Med SAS' hjælp kan vi dels foretage simple udtræk fra SAP-systemets tabeller dels foretage specifikke funktionskald. Ved simple udtræk forstår vi f.eks. udtræk af valutakoder, landekoder, firmakoder osv. Jeg vil anslå, at vi har cirka 15 udtræk af denne type pr. dag. Med funktionskald forstår vi mere komplekse udtræk som f.eks. udtræk af simulerede posteringer år til dato, hvor output først skal genereres vha. funktionskald på SAP-platformen. Jeg anslår, at vi har cirka fem udtræk af denne type pr. dag, siger Søren Hansen.

Det bedste fra to verdener
-Mange opfatter SAS og SAP som to konkurrerende systemer, men for os er der snarere tale om det modsatte. For os går de to produkter hånd i hånd, og de skaber stor værdi, idet vi bruger det bedste fra begge verdener, siger Søren Hansen.

-SAS Access modul til SAP-systemet er utroligt nemt at bruge. Løsningen bliver leveret som en standard pakke, hvor der kræves minimale tilretninger, før modulet er i brug. På den måde får vi med SAS' access-modul hurtigt adgang til vores mange data og den viden, der ligger gemt i disse. Samtidig er modulet nemt at implementere, så omkostningerne er lave, og det er jo heller ikke uvæsentligt, fortæller Søren Hansen.

Synkron afvikling
-Man kunne vælge at skrive data ud i flade filer fra SAP-systemet, men dette ville kræve specifik udvikling på SAP-platformen for hver type data, der skulle udlæses. Ved at anvende SAS' access-modul får vi en mere smidig løsning. Endvidere får vi en synkron afvikling, der sikrer det rette procesflow. Det betyder eksempelvis, at når jeg trækker data ud, får jeg automatisk en returkode, når et givent program er færdigt, hvorefter det næste job kan sættes igang. Det hele foregår i SAS, og det er SAS, som rapporterer eventuelle fejl, siger Søren Hansen.

I øjeblikket foretager Topdanmark Kapitalforvaltning de mange SAS-udtræk fra SAP-systemet én gang i døgnet, men ifølge Søren Hansen, er det ikke utænkeligt, at afdelingen med tiden vælger at køre online opdateringer.

-Hvornår vi går over til online opdateringer, tør jeg ikke spå om. Det afhænger i høj grad af konkrete behov i organisationen, og i øjeblikket er disse ikke til stede. Men det er da ikke utænkeligt, at de kommer senere, siger han.

Stabil løsning
-En af SAS' store styrker er, at det er en software, som er nem at gå til og let at integrere med forskellige datakilder på mange forskellige platforme. Jeg har aldrig været på et egentligt SAS-kursus i 'SAS Access mod SAP R/3', men alligevel er det lykkedes mig at etablere en velfungerende integration mellem SAP- og SAS-systemet, siger Søren Hansen.

Han fortæller, at hvis der er en tabel i SAP-systemet, som brugere i Topdanmark ønsker at trække data ud fra, så tager det ikke mere end en halv time at sætte SAS op til at foretage udtrækkene. På den måde er mulighederne for ad hoc rapportering på SAP-data direkte fra SAS styrket markant. Endvidere er SAS-adgangen til SAP-systemet certificeret, hvilket betyder, at den er driftsikker og ikke forstyrrer SAP-systemet.

-Når jeg anvender SAS, ved jeg, at jeg får de rigtige informationer. Vi har anvendt SAS i mange år, og vores erfaring er, at det fungerer og kører driftssikkert. Og det er væsentligt for en virksomhed som vores. Vi kan ikke leve med ustabile og upålidelige it-systemer, siger Søren Hansen.

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Topdanmark - Kapitalforvaltning

Udfordring:
At få svar på centrale spørgsmål uden at skulle foretage komplicerede søgninger gennem SAP-systemets store underliggende datamængder.
Løsning:
SAS' SAP access-modul går ned i SAP-systemet og henter, transformerer og loader data ind i et SAS®-baseret data warehouse til videre bearbejdning.
Fordele:
Hurtig adgang til mange data og den viden, der ligger gemt i disse fra et modul, det er nemt at implementere, så omkostningerne er lave.
Citat:

Mange opfatter SAS og SAP som to konkurrerende systemer, men for os er der snarere tale om det modsatte. For os går de to produkter hånd i hånd, og de skaber stor værdi, idet vi bruger det bedste fra begge verdener.

Søren Hansen

finansøkonom