Referencer /

København:
Købmagergade 7-9
DK-1150 København K

Jylland:
Krøyer Kielbergs Vej 3
DK-8660 Skanderborg

Telefon: +45 7028 2870
Fax: +45 7028 2991
e-mail: info@sdk.sas.com

Referencer

PrintvenligPrintvenlig

Referencer

 

Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Data warehouse sikrer bedre styring af sundhedssektoren

 

-Brugerne kan trække oplysninger på et aggregeret niveau fra stort set alle vores dataområder. Det drejer sig om sygehusenes produktion, cancerforekomster, dødsårsager, alkoholstatistik, befolkningstal, DRG-oplysninger, sygesikringsstatistik, sundhedsudgifter og lægemiddelstatistikken

Poul Erik Hansen
Kontorchef

Hvad er prisen på en brokoperation? Hvor meget smertestillende medicin blev der ordineret i Nordjyllands Amt i 1997? Hvad er den hyppigste dødsårsag i København? Svarene på disse spørgsmål - og mange andre kan sygehuse og regioner nu hurtigt få besvaret. Det sker i et lukket netværk, hvor Indenrigs- og Sundhedsministeriet stiller statistiske oplysninger om ministeriets institutioner til rådighed.

-For et par år siden opbyggede vi et data warehouse, hvor vi samler data fra alle ministeriets områder. I dag er vi derfor sikre på, at alle taler ud fra de samme versioner af data, siger kontorchef i Indenrigs- og Sundhedsministeriet Poul Erik Hansen. Ministeriets data warehouse indeholder sundhedsstatistiske oplysninger fra Sundhedsministeriets departement, Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen og DIKE.

Kravene til planlægningen og styringen af sundhedssektoren er voksende. Indenrigs- og Sundhedsministeriet fandt derfor ud af, at amter og sygehuse kunne have glæde af de oplysninger, som ministeriet ligger inde med.

Med de nye Internetværktøjer i SAS®-systemet udviklede ministeriet en web-baseret informationsløsning ovenpå deres data warehouse. Det eneste brugerne behøver er en browser for at få adgang til informationerne. 3-400 personer over hele Danmark får adgang til systemet.

Via det lukkede net kan brugerne vælge det dataområde, de gerne vil lave analyser ud fra. Regionerne trækker på SAS-systemets store styrke, men de slipper for at lægge systemet på alle deres pc'ere, siger han.

Lukket netværk
-Formålet med web-systemet er i første omgang at stille information til rådighed for sygehuse og regioner. Udviklingen af systemet er sket i et samarbejde med Region Nordjylland. Systemet er bygget som et lukket netværk, hvor regionerne via en ISDN-forbindelse har adgang til data.

-Brugerne kan trække oplysninger på et aggregeret niveau fra stort set alle vores dataområder. Det drejer sig om sygehusenes produktion, cancerforekomster, dødsårsager, alkoholstatistik, befolkningstal, DRG-oplysninger, sygesikringsstatistik, sundhedsudgifter og lægemiddelstatistikken, siger han.

Sygehuse og regioner kan med det lukkede net og SAS® Systemet beregne prisen for deres aktiviteter på et detaljeret niveau. I forhold til tidligere giver det mulighed for at planlægge økonomien bedre. Poul Erik Hansen fortæller, at sygehusene i dag har landsgennemsnitlige priser på alle deres ydelser. Nu er det muligt at udregne de gennemsnitlige omkostninger ved forskellige sygdomme.

-Det nye system betyder, at regionerne kan sammenligne deres resultat med landsgennemsnittet. Dermed skulle der være skabt inspiration til eventuelle justeringer.

Sikkerheden i top
-På baggrund af de tal, som regionerne trækker ud af systemet, analyserer de sygehusenes produktion, hvilket er med til at forbedre deres planlægning, siger Henrik Dahl. Han fortæller, at det ikke er alle og enhver, som har adgang til oplysninger. Selvom regionerne kun har adgang til aggregerede oplysninger, så bliver de behandlet meget varsomt.

-For at være helt sikker på, at det kun er autoriserede personer, som arbejder med data, er alle udstyret med et særligt tolken-card, der danner et nyt password hvert minut. Dette password skal indtastes sammen med en pinkode og et bruger-navn for at få adgang til oplysningerne, siger han. Med den høje sikkerhed er det lukkede net gearet til de fremtidige opgaver med udveksling af informationer. Henrik Dahl påpeger, at systemet er opbygget på en måde, så det kræver minimal vedligeholdelse fra Sundhedsministeriets side.

-Systemet giver adgang til en web-server med de nødvendige udtrækssider. Hertil er der opbygget en applikation i SAS/AF®software, som automatisk genererer udtrækssiderne, når nye data er på plads, siger han.

Information til borgerne
Flere af informationerne vil Indenrigs- og Sundhedsministeriet med tiden stille til rådighed for offentligheden.
-På længere sigt vil borgerne via Internettet også kunne finde mange af de oplysninger, vi i øjeblikket videregiver til regionerne, dog på et højere aggregeret niveau. F.eks. vil man kunne vurdere sygehusenes erfaring med en given operation, og udviklingen i deres udgifter, siger Henrik Dahl.

De primære målgrupper for oplysningerne på Internettet er forskere, politikere og journalister.
-Når systemet er færdigt, bliver det muligt at se en række statistiske oplysninger om eksempelvis dødsårsager og medicinforbrug. Så kan man selv gå ind og se, hvor meget af lykkepillen Fontex, der bliver ordineret siger han.

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Sundhedsministeriet - Data warehouse

Udfordring:

At gøre aggregeret viden og statistik i Indenrigs- og Sundhedsministeriet tilgængelig for regioner og sygehuse.

Løsning:

En lukket, webbaseret informationsløsning ovenpå ministeriets data warehouse udviklet ud fra de nye internetværktøjer i SAS®-systemet.

Fordele:

Sygehuse og regioner kan med det lukkede net og SAS®-systemet beregne prisen for deres aktiviteter på et detaljeret niveau.

Citat:

Det nye system betyder, at regionerne kan sammenligne deres resultat med landsgennemsnittet. Dermed skulle der være skabt inspiration til eventuelle justeringer.

Poul Erik Hansen

kontorchef

Læs mere:

Løsninger: