Referencer /

København:
Købmagergade 7-9
DK-1150 København K

Jylland:
Krøyer Kielbergs Vej 3
DK-8660 Skanderborg

Telefon: +45 7028 2870
Fax: +45 7028 2991
e-mail: info@sdk.sas.com

Referencer

PrintvenligPrintvenlig

Referencer

 

SAS flyver mere præcist

  
 
 

David Lagneholm, turn around manager hos Scandinavian Airlines Sverige
 
Punktlighed er alfa og omega for et luftfartsselskab, og Scandinavian Airlines Sverige fordoblede antallet af præcise afgange på indenrigstrafik fra 36 pct. i september 2007 til 76 pct. i september 2008. Koncernens Business Intelligence Competency Center bidrager med analyse og effektmåling.

Det kræver hårdt arbejde og metodisk analyse, hvis et luftfartsselskab på mindre end to år skal skære sin gennemsnitlige forsinkelse på alle afgange fra seks til tre og et halvt minut. Men det er præcis, hvad Scandinavian Airlines Sverige har gjort. En lille tværorganisatorisk gruppe mødes hver fredag, hvor forsinkelser og involverede personer og afdelinger diskuteres. Blandt disse 13 medarbejdere finder man turn around manager David Lagneholm, og han peger på forbedrede analysemuligheder som en vigtig delkomponent.

– Tidligere samlede vi information fra forskellige databaser på månedsbasis og brugte Excel. Det tog tid og var en langsom arbejdsform. Nu har vi hele tiden den aktuelle information til rådighed. Man kan ikke underdrive betydningen af korrekt, smidig og aktuel information, siger David Lagneholm.

Aktuel viden 
De gode analysemuligheder kommer fra et stærkt performance management-system, som Business Intelligence Competency Center (BICC) i Scandinavian Airlines har udviklet. Her får projektgruppen og op mod 200 andre brugere visualiseret punktligheden, årsager til forsinkelser samt de forskellige tiltag og deres effekt. Data bliver automatisk lagt ind, og derfor har man en historik om punktligheden helt op til dagen før. Systemet har data om præcision, last, passagerer, flyvepladsens punktlighed, timing af klarsignaler fra forskellige enheder, flyets tid i luften og meget mere. Tilsammen udgør disse data en komplet basis for at finde årsagerne til forsinkelser, så man kan sætte ind med forholdsregler. 

– Vores BICC har lavet et godt stykke arbejde, og nu har vi stort set alle de data og analysemuligheder, vi kan drømme om. Opgaven kunne ikke løses uden den støtte, siger David Lagneholm.

Dan Andersen, som er chef for BICC, oplyser, at dette system er en del af en samlet infrastruktur, som bruges til mange andre former for ledelsesinformation. Opgaven er helt klassisk business intelligence, fordi den nye viden opstår ved at samle data fra mange kilder og distribuere den til et større antal brugere, der selv klikker sig frem til præcis den information, de skal bruge. Teknologien bag er software fra SAS Institute A/S.

I luftfartsselskabets terminologi hedder det "turn around", når et fly ankommer og skal tjekkes, boardes og flyve igen. Det tværorganisatoriske fokus er helt nødvendigt, fordi så mange dele af organisationen er involveret i et turn around. Målet med større punktlighed er bl.a. nået ved at bryde målsætningen om afgang til tiden ned i målsætninger for hver afdeling og leverandør. Blandt de mange hundrede konkrete tiltag, der har løftet præcisionen, er indførelsen af turn around-koordinatorer på 40 pct. af afgangene samt tidligere boarding af passagerer.

 

Kilde: Magasinet SAS Inside, nr. 8 fra 2008

Copyright © SAS Institute Inc. All Rights Reserved.

Scandinavian Airlines - Præcis flyvning

Udfordring:
At forbedre punktligheden på indenrigstrafikken i Sverige.
Løsning:
Et SAS®-baseret performance management-system, som visualiserer punktligheden, årsager til forsinkelser samt de forskellige tiltag og deres effekt.
Fordele:
Arbejdsgruppen bag opgaven har nu korrekt, smidig og aktuel information til rådighed hele tiden.
Citat:

Nu har vi stort set alle de data og analysemuligheder, vi kan drømme om. Opgaven kunne ikke løses uden den støtte.

David Lagneholm

turn-around manager, Scandinavian Airlines, Sverige