Nyhedsbreve / SAS-profilen

Steffen Jensen Hornshøj 

Hos Finanstilsynet overvåger Steffen Jensen Hornshøj og kollegerne handel med værdipapirer via den skræddersyede SAS-løsning TRACE2.

  

Steffen har en søn på 4 år. Han interesserer sig for musik og spiller selv trommer.

I afdelingen markedsovervågning i Finanstilsynets børskontor sidder en håndfuld specialister og opklarer markedsmisbrugssager – insiderhandel og kursmanipulation. Steffen har været én af de helt centrale personer i udviklingen af systemet, som understøtter deres arbejde.
 
SAS som fagligt værktøj
Steffen er uddannet cand.merc. AEF og for ham er SAS interessant i kraft af den faglige viden, det kan give adgang til. På cand.merc.-studiet kom han godt i gang med især det statistiske modul i Enterprise Guide. Senere, i et studenterjob hos IBM, blev han fortrolig med  databaser i BRIO-database.

"Da jeg kom til Finanstilsynet var det naturligt for mig at fortsætte med SAS og jeg laver stadig dagligt forespørgsler i Enterprise Guide", fortæller Steffen. "Det mest spændende i mit nuværende job er, at jeg kan fordybe mig fagligt, og så er jeg glad for at arbejde med TRACE2".

God udvikling kræver forretningsforståelse
Finanstilsynets SAS-løsning er meget specialiseret og har derfor krævet en del udvikling. Steffen har stået for at definere forretningslogikken, mens konsulenter fra SAS Institute har programmeret. Det har været et godt forløb ifølge begge parter.

"For at få det optimale samarbejde er det vigtigt, at SAS-konsulenterne sætter sig ind i det forretningsmæssige, så de har en grundlæggende forståelse at arbejde ud fra. Jeg vil råde alle, der skal arbejde med komplicerede løsninger til at bruge tid på at briefe konsulenterne ordentligt. Man kan godt kræve af dem, at de sætter sig ind i stoffet, ligesom de konsulenter jeg har samarbejdet med har gjort ", forklarer Steffen. "Og selvfølgelig får man også et bedre projekt, hvis man selv har et godt kendskab til det tekniske".

TRACE2 gik i luften i juni 2009, men er siden da blevet løbende videreudviklet. Steffens vigtigste kilde til ny SAS-inspiration er derfor også de faste konsulenter, der kommer i huset.

Overvågningssystemet TRACE2

TRACE2 hjælper Finanstilsynet med overvågning af alle former for markedsmisbrug, herunder insiderhandel og kursmanipulation. Når systemet ”opdager” en mistænkelig handel, sendes der en alert til medarbejderne i Finanstilsynet. Systemet håndterer også sagsbehandling.

På Finanstilsynets hjemmeside kan man til enhver tid følge statistikken over sager.

Tekniske facts:

  • TRACE2 er baseret på SAS Institutes SAS9-system med komponenterne SAS Enterprise Data Integration Server og SAS Enterprise BI Server.

  • SAS-komponenterne afvikles på Windows-servere (3 stk: Application, Web og Test).

  • Selve TRACE-klienten er browser-baseret, med et skræddersyet interface udviklet i Adobe Flex.

  • Ad hoc-dataanalyser kan afvikles af brugeren ved hjælp af SAS Enterprise Guide eller SAS Add-In for Microsoft Office, der er installeret på Finanstilsynets pc'er.

  • Der er p.t. lidt over 1,4 milliarder observationer i hoveddatabasen.

Læs også artikel om Finantilsynets løsning på prosae.dk