Nyheder / Artikler

Torben Frøberg 

Torben Frøberg har kompetencerne til at gå i dybden med både matematiske modeller og SAS-tekniske spørgsmål. Der er mange penge på spil, når han og hans team skruer på parametrene i deres optimeringsmodel hos DONG.

 

Torben er 45 år og bruger en stor del af sin fritid på sine to børn på 11 og 13. Han finder også tid til en god krimi og til at følge med i, hvad der sker inden for energisektoren, it og analytics.

Tip: Datamodellen er vigtig

I de tidlige versioner af DONGs model, var logikken lagt ind i selve SAS-koden, hvilket gav nogle meget lange programmer med op til 10.000 linjers kode.
”Vi har brugt en del tid på at få udarbejdet en robust og
holdbar datamodel”, fortæller Torben.  ”Det har betydet meget for den fleksibilitet og hurtighed, vi kan tilbyde i dag”.

Torben Frøberg har i de sidste seks år af sin karriere stået i spidsen for DONG Energy’s optimeringsteam. Teamet står for at udvikle og drifte selskabets optimeringsmodeller, som løbende giver svar på, hvilke beslutninger der er mest rentable, når DONG skal indkøbe, transportere og opbevare store mængder naturgas. Læs case story.

SAS-mand med baggrund i teoretisk kemi 
Torben er en af de SAS- kunder, der er både analytiker og SAS-bruger. Han er oprindeligt uddannet inden for teoretisk kemi, og han har derfor fra starten beskæftiget sig meget med matematiske modeller. Han skrev en ph.d.-opgave inden for sit fag, og fik derefter sit første kommercielle job i en enhed for kvalitetssikring i Novo Nordisk.

Her blev han for første gang introduceret for SAS, og han blev så god til det, at SAS Institute i 1995 headhuntede ham til et job som konsulent. Fire år senere blev han igen headhuntet – denne gang til DONG Energy, som han havde samarbejdet med som konsulent.

Torben har nu været 10 år hos DONG, de sidste seks år som leder af optimeringsteamet. 

Optimering med god økonomi
Når vi spørger Torben om, hvilket af sine SAS-projekter han er mest stolt af, så nævner han med det samme den optimeringsmodel, han har arbejdet med gennem de sidste seks år. DONGs årlige omsætning ligger i omegnen af 20 mia. DKK, så optimeringen giver store besparelser på bundlinjen.

DONG har fulgt med udviklingen inden for SAS-teknologi og bruger i dag SAS®9.2 og SAS BI Server. Den største fordel ved at bruge SAS er, at DONG på den måde kan få en samlet løsning, der håndterer både data, analyse og rapportering.

Hvad byder fremtiden på?
”Jeg er jo ikke helt ung længere, så jeg satser på, at mine dygtige medarbejdere får de geniale ideer, som kan gøre modellen endnu bedre”, siger Torben med et smil. ”Jeg kan til gengæld bidrage med en masse erfaring og sørge for, at vi udnytter vores ressourcer så godt som muligt. Jeg er også meget interesseret i at fremme samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervslivet, f.eks. er ESGI- programmet en mulighed, jeg godt kunne tænke mig at gøre brug af”.