SAS introduceert nieuw platform voor mobiele marketing

Analyse mobiel klantgedrag drijfveer voor m-commerce

Tervuren, 5 december 2013

SAS, specialist in business analytics, zorgt met een nieuw, mobiel marketing platform voor een doorbraak in mobile commerce. Het platform is ontwikkeld om realtime data van miljoenen mobiele gebruikers te collecteren, combineren en te analyseren met de bedoeling hen meteen ook relevante, gepersonaliseerde boodschappen te sturen. Organisaties die in hun huidige bedrijfsvoering inzetten op m-commerce toepassingen, creëren een totaal nieuw marketing business model om met de mobiele gebruiker te communiceren.

Intelligent gebruik van mobiele data

De verschillende types van informatie, verzameld op basis van opt-in en via de SAS analytics motor, kan ingedeeld worden in verschillende categorieën. Ten eerste omvat het alle gegevens over de specifieke locatie van de mobiele gebruiker en de karakteristieken van de winkel of buurt. Daarnaast ook alle informatie over het online surfgedrag van de gebruiker met kenmerken zoals het tijdstip, klanthistoriek, maar ook de gegevens die de gebruiker zelf via het opt-in systeem invult zoals leeftijd, geslacht, etc.

Om al deze informatie te verzamelen, legt SAS de missing link tussen verschillende reeds bestaande netwerken en meerdere databronnen: het wifi netwerk van de retailers, het mobiele netwerk van de operator (wifi, 3G of 4G) en het eigen SAS analytics lab. In deze laatste gebeurt zowel de analytics, de predictive modelling als het versturen van de relevante advertenties en dit op basis van de realtime streaming aan gegevens vanuit de eerste twee netwerken.

Key-componenten

- SAS Text Mining: zorgt - samen met de Hadoop component - voor het in realtime verwerken van de ongestructureerde data in de cloud en het onderverdelen van de tekstuele inhoud op webpagina’s in interessante domeinen of thema’s.
- SAS Decision Manager: voor de optimalisatie van het in realtime profileren, segmenteren en voorstellen van de predictieve modellen. De geïntegreerde in-memory technologie zorgt voor de performantie en de snelheid waardoor deze tool aanzien kan worden als de snelle, maar rechtvaardige scheidsrechter binnen dit platform.
- SAS Predictive Analytics Factory: voor het real time bouwen van voorspellende modellen die op individuele basis 1 op 1 een score toekennen. Deze scores vormen de input van het marketing optimization deel dat onder andere waakt over het juiste ritme waarmee boodschappen worden verstuurd.
- SAS Intelligent Advertising: voor het in realtime beheer en het leveren van de relevante boodschappen. Deze tool draait in de cloud via een SaaS model zodat adverteerders enkel betalen in functie van het aantal boodschappen die ze tonen.
- SAS Visual Analytics: voor de grafische en realtime weergave van de profielen en de verschillende segmenten zodat concrete vragen van de adverteerder visueel beantwoord kunnen worden. Hoe trouw zijn mijn bestaande klanten? Wie zijn de mensen die mijn winkel bezoeken? Wat is het winkelgedrag?

Missing link tussen merk en consument

Mobiele marketing laat winkeleigenaars en adverteerders toe om opnieuw één op één met de klant in contact te komen. Jeroen Van Godtsenhoven, sales manager bij SAS België, legt het belang hiervan uit: “Vandaag is het mogelijk om bij het shoppen een relevante gepersonaliseerde boodschap te ontvangen. Of dat nu puur informatief of commercieel is, als organisatie grijp je hét moment - hier en nu - om interactief met de klant te communiceren. En wat meer is, de implementatietijd voor intelligente mobiele marketing is klein, de mogelijkheden breed en de verwachte marktwaarde van data monetization groot.”

Een van de belangrijkste kritische succesfactoren is de mate van relevantie van de boodschappen. “En daar ligt nu net de onderscheidende waarde van SAS. Als leider in analytics, weten we immers als geen ander de ruwe data te vertalen naar relevante communicatie. Vandaag schrijven we geschiedenis en zetten we zelf de standaard voor de toekomst: een platform dat in realtime zowel text mining als predictive analytics combineert om op basis van een Hadoop en in-memory platform in de cloud, mobiele één op één communicatie toe te passen.”, besluit Van Godtsenhoven.

Mobiele marketing in de praktijk

Zapfi en het Engelse Weve zijn de eerste die intelligente mobiele marketing inzetten op basis van predictive analytics. Big data voor behavioral marketing. Beide jonge bedrijven verzamelen en analyseren vandaag reeds op basis van opt-in vele gegevens van mobiele consumenten om die vervolgens als inzichten aan te bieden aan adverteerders, merken en winkeliers. Weve, een joint venture tussen de Britse mobiele operatoren Vodafone, O2 en EE, beschikt vandaag over circa 15 mio consumenten in hun netwerk, Zapfi bereikte onlangs de kaap van 100.000 gebruikers.

Over SAS
SAS is marktleider in software en diensten voor business analytics, en de grootste onafhankelijke verkoper op de markt voor business intelligence. Via innovatieve oplossingen, opgeleverd binnen een geïntegreerd raamwerk, helpt SAS klanten in meer dan 50.000 vestigingen om hun prestaties te verbeteren en waarde te leveren door sneller betere beslissingen te nemen. SAS geeft zijn klanten sinds 1976 wereldwijd THE POWER TO KNOW®.

For more information contact:

SAS Institute nv
Gracy Poelman
Kasteel de Robiano
Hertenbergstraat 6
B - 3080 Tervuren
Tel.: +32 (0)2 766.07.52
Fax: +32 (0)2 766.07.77
E-mail: gracy.poelman@sbx.sas.com
www.sas.com/belux

SAS en alle andere product- of servicenamen van SAS Institute Inc. zijn geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van SAS Institute Inc. in de VS en andere landen. ® wijst op VS-registratie. Andere merk- en productnamen zijn handelsmerken van hun respectieve eigenaarsbedrijven. Copyright © 2013 SAS Institute Inc. Alle rechten voorbehouden.