Sanoma Media wint de Supply Chain Award 2012 met SAS Business Analytics project

Sales-based Replenishment aanpak en SAS Demand-driven forecasting zorgen voor maximale opbrengst en optimaal service-level

Tervuren, 28 november 2012

Gisteren werd tijdens een gala-avond voor de negende keer de Supply Chain Award 2012 uitgereikt. Sanoma Media werd de winnaar met een project waarmee ze het voorraadrisico beperken via de definiëring van betere indicatoren en via analytische opvolging met behulp van SAS Business Analytics.

Vandaag probeert elke sector die te maken heeft met het beheer van grondstoffen en voorraden van afgewerkte producten een balans te vinden tussen service level en voorraadkosten.  Dit is een gebied waar substantiële besparing kunnen gerealiseerd worden, zeker wanneer de goederen bederfbaar of snel vergankelijk zijn. Sanoma Media, als uitgever van week- en maandbladen, is een perfect voorbeeld hiervan.

Sanoma besloot om het klassieke systeem waarop uitgevers kunnen vertrouwen - het welgekende “stochastisch inventory model”, ook wel “The Newsvendor Problem” genoemd – uit te breiden met Sales-based Replenishment, tot nu toe een a-typische operating standaard in de uitgeverswereld.

Met SAS Demand-driven Forecasting kan Sanoma voorspellen wat de vraag zal zijn voor al hun verschillende magazines (250 titels) op de vele distributiepunten (5000 retailers).

Voordelen van deze aanpak voor Sanoma: minder papierverbruik, minder CO² uitstoot, minder drukkosten, meer verkoop, minder waste, optimalisatie van transport en picking workload, meer shelfruimte, en een lager voorraadrisico.

De Supply Chain Award wedstrijd – een initiatief van VIB en PICS – beloont het meest impactvolle logistieke / supply chain project in Vlaanderen, en staat open voor zowel kleine en middelgrote ondernemingen als multinationals.

De jury onder voorzitterschap van Chris Van Doorslaer (CEO van Cartamundi) bepaalde de ‘impact’ aan hand van volgende vragen: bestrijkt het project meerdere aspecten van de supply chain, is het innovatief, kan de supply chain flexibel inspelen op de vraag van de klant, heeft het project impact op de rentabiliteit van het bedrijf, en zijn er meetbare resultaten. Voor Vlerick Business School beoordeelde professor Ann Vereecke mee de projecten.

Bent u toch geïnteresseerd in meer details over het winnende project? Steven Raekelboom van Sanoma komt spreken op de Vlerick Supply Chain Conference op 10 december. Meer info: www.vlerick.com/scconference.

 

Meer informatie over het project bij Sanoma kan u ook vinden in bijgevoegd document (PDF).
Het verhaal over Sanoma vind u in het boek "Business Analytics - one step beyond" dat u hier kan aanvragen of gratis downloaden via iStores.

 

Over SAS
SAS is marktleider in software en diensten voor business analytics, en de grootste onafhankelijke verkoper op de markt voor business intelligence. Via innovatieve oplossingen, opgeleverd binnen een geïntegreerd raamwerk, helpt SAS klanten in meer dan 50.000 vestigingen om hun prestaties te verbeteren en waarde te leveren door sneller betere beslissingen te nemen. SAS geeft zijn klanten sinds 1976 wereldwijd THE POWER TO KNOW®.

For more information contact:

SAS Institute nv
Gracy Poelman
Kasteel de Robiano
Hertenbergstraat 6
B - 3080 Tervuren
Tel.: +32 (0)2 766.07.52
Fax: +32 (0)2 766.07.77
E-mail: gracy.poelman@sbx.sas.com
www.sas.com/belux

SAS en alle andere product- of servicenamen van SAS Institute Inc. zijn geregistreerde handelsmerken of handelsmerken van SAS Institute Inc. in de VS en andere landen. ® wijst op VS-registratie. Andere merk- en productnamen zijn handelsmerken van hun respectieve eigenaarsbedrijven. Copyright © 2012 SAS Institute Inc. Alle rechten voorbehouden.