Številka 4 / 2010
SAS Adriatic Region NewsletterJelena Stojanovic


Izziv M2M

Jelena Stojanović | Telekom Srbija a.d.
Direktor marketinga in prodaje

50 milijard povezanih naprav je osupljiva vizija, ki jo je februarja 2010 napovedal eden od glavnih akterjev v telekomunikacijski industriji in odtlej vsepovsod odmeva kot mantra. Uspela je celo pritegniti pozornost medijev zunaj telekomunikacijskega sektorja (vemo, da imajo novinarji radi številke, še posebej tako visoke).

V svetu ICT je koncept M2M prisoten že desetletje. Vendar pa so se v začetku letošnjega leta telekomunikacijski operaterji dokončno in odločno osredotočili na razvoj tega trga. Kaj M2M sploh pomeni? Koncept »naprava z napravo« lahko opišemo kot tehnologijo, ki omogoča samodejno komunikacijo podatkov med raznimi napravami, kot so števci porabe, vozila, alarmni sistemi – dobesedno vsakršna vrsta naprave. Vendar pa se v njem skriva precej več; gre za vizijo omrežja povezanih naprav, ki bo spremenila revolucionarno tehnologijo in tudi naše vsakdanje življenje (pa če smo na to pripravljeni ali ne). Če samo pomislimo na število »stvari«, ki nas obkrožajo v vsakdanjem življenju (nekdo je ocenil, da jih je od 1.000 do 5.000), potem se prej omenjena številka 50 milijard povezanih naprav ne zdi tako nerealna. V tem smislu je koncept M2M samo temeljni kamen v veliko širšem svetu, ki mu pravimo »internet stvari« (angl. internet of things).

Vodilna trga M2M na svetu sta Evropa (severna Evropa ima v vseh mobilnih povezavah povprečno 5-odstotni delež naprav) in ZDA. Leta 2009 je bilo v Evropi 20,7 milijona naprav, v obeh Amerikah 18,6 milijona, v Aziji in na Pacifiku 16 milijonov ter na Bližnjem Vzhodu in v Afriki 5,4 milijona.

V svetovnem merilu vizija M2M obljublja skoraj neskončen tržni potencial za različne interesne skupine:

  • Telekomunikacijski operaterji, ki se soočajo z nasičenostjo, si sedaj lahko oddahnejo, saj imajo na voljo milijarde potencialnih uporabnikov, ki jim lahko ponudijo svoje storitve. Poleg tega pridobivajo uporabnike, ki ne potrebujejo pozornosti operaterjev, ko so enkrat v sistemu; nič več skrbi z izkušnjami strank, njihovo zvestobo, strategijami ohranjanja strank itd. Poleg tega bodo ti uporabniki uporabljali tako malo dragocenih virov v omrežju, da jih bo operater lahko sprejel na milijone, brez bojazni, da bo moral na koncu na YouTubu karkoli pojasnjevati ali se opravičevati zaradi zastojev v omrežju.
  • Proizvajalci opreme lahko pričakujejo velik tržni delež za popolnoma novo proizvodno linijo. Telekomunikacijski operaterji bodo morali poiskati partnerstva na področjih, ki niso njihova glavna dejavnost, da bodo lahko ponujali specializirane ali lokalizirane storitve. To bo ustvarilo pomembne priložnosti za prodajalce aplikacij/opreme in za različne posebej usposobljene partnerje (na primer zdravstvene organizacije pri storitvah mHealth).
  • Povezane naprave bodo »navadnim« ljudem po vsem svetu prinesle številne prednosti. Predstavljajte si, da ste na dopustu v Grčiji, ampak resnično ne želite, da vaš sosed to izve, zato preprosto pošljete en SMS, s katerim v svojem domu prižgete luč. In to je to: vaš mobilni telefon govori z vašo svetilko. Predstavljajte si, da se odločite, da boste nek zimski konec tedna preživeli v svoji koči v gorah, tam pa ni nikogar, ki bi vključil ogrevanje še pred vašim prihodom. Ni vam treba skrbeti, svojemu ogrevalnemu sistemu samo pošljete sporočilo »prižgi se«. Bi lahko bilo preprostejše? Postanimo »zeleni« in prihranimo energijo – vse, kar moramo storiti, je komunicirati s svojim števcem porabe. Kaj menite o storitvi, ki bo omogočila redno pošiljanje dnevnih meritev glukoze v krvi v zdravstveni center in tako poenostavila postopek spremljanja bolnika? Kaj pa primeri, ko je težko dobiti zdravniško pomoč? M2M lahko izboljša življenjske pogoje milijonov revnih ljudi po vsem svetu. Pojdimo še nekoliko dlje in pomislimo na zaščito redkih živalskih vrst; lahko jim sledimo s komuniciranjem prek pritrjene naprave. Tu praktično ni nobenih omejitev, razen naše lastne ustvarjalnosti.

Če upoštevamo prodajni potencial, ki ga storitve M2M prinašajo operaterjem Telco, je logičen zaključek, da morajo ti prevzeti vodilno vlogo v razvoju tega segmenta. Vloga pa sploh ne bo lahka, če upoštevamo zapletenost in razdrobljenost eko sistema M2M. V večini primerov se storitve M2M izvajajo prek različnih partnerjev, kar terja popolno prenovo poslovnega procesa. Poleg tega še vedno nimamo globalnih standardov za naprave ali aplikacije. Čeprav so naprave na prvi pogled najbolj zaželeni uporabniki, pa v segmentu podpore še vedno ostaja veliko odprtih vprašanj, kot so sporazumi o ravni storitev, sporazumi o gostovanju v tujih omrežjih itd. Če pogledamo prihodke, je ARPU (povprečen prihodek na uporabnika) pri M2M običajno okrog 10 % ARPU-ja »človeške« mobilne stranke, ki vključuje poslovno filozofijo ekonomije obsega; vendar pa to pomeni tudi višje stroške. Veliko število različnih storitev, prilagojenih posebnim potrebam uporabnikov, bo močno vplivalo tudi na zahteve v sistemih zaračunavanja.

Telekom Srbija je na tem področju opravil pionirsko delo, že dolgo preden je čarobna številka »50 milijard« osupnila svet, in tako je sedaj v našem omrežju v Srbiji prek mobilnega omrežja povezanih že več kot 240.000 naprav.

Naša prva storitev na podlagi M2M je bil sistem »e-top up« za predplačniško polnjenje, ki smo ga uvedli leta 2004. Kljub vsem polemikam in skeptičnosti je v Srbiji postal prevladujoči model predplačniškega polnjenja. Koncept je zelo preprost: zahteva za polnjenje (znesek in številka mobilnega telefona) se prek mobilnega omrežja prenese od terminala za polnjenje do platforme inteligentnega omrežja (IN) operaterjev. Dve napravi se pogovarjata o potrebah ljudi, in to več kot 130-milijonkrat na leto samo v našem omrežju!

Ta prvi uspeh nas je spodbudil, da podoben koncept uporabimo v nadzornem mehanizmu za sistem DDV v Srbiji. In tako imamo zopet več deset tisoč naprav, ki se vsako noč čisto resno pogovarjajo o prodajnih transakcijah. Vsaka trgovina ali celo vogalna trgovinica v Srbiji mora imeti blagajno, ki lahko (prek kartice SIM) komunicira z glavnim strežnikom v prostorih davčne uprave. Od tedaj storitve M2M uvajamo v različne tržne segmente, kot so telemetrija, upravljanje voznega parka, sistemi upravljanja podjetij itd. Te storitve so bile večinoma oblikovane za stranke - podjetja. Nedavna najava storitve »Ecobus« za nadzor kakovosti zraka v mestu, kjer so naprave nameščene v vozilih javnega prometa, je močno pritegnila pozornost medijev in lokalnih meščanov. Menimo, da bo ta storitev pripomogla k večji osveščenosti srbske javnosti o praktičnih prednostih storitev M2M.

Kljub splošnim pozitivnim izkušnjam in nedavnemu zagonu M2M ter odkritemu razvojnemu potencialu in strateškemu prestrukturiranju telekomunikacijskih podjetij pa je očitno, da moramo, če želimo pospešiti razmah interneta stvari, ponuditi storitve, ki bodo pritegnile pozornost množičnega trga. Ogromen potencial M2M se lahko dobro izkoristi, samo če so vse vključene strani pripravljene ustvarjalno prenoviti obstoječe poslovne procese, modele uporabe infrastrukture itd.

Tehnologija ni problem; biti moramo pogumni in ponovno izumiti vse, kar jo obdaja. Zdi se, da so v letu 2010 glavni udeleženci to pravilno predvideli: telekomunikacijski operaterji, proizvajalci mobilnih telefonov, prodajalci telekomunikacijske opreme, proizvajalci avtomobilov in mnogi drugi ves čas pripravljajo, analizirajo, preskušajo, združujejo, prevzemajo, reorganizirajo in eksperimentirajo v svetu M2M. Verjamem, da bomo doživeli velik napredek storitev M2M. Eden od ključnih dejavnikov širitve komunikacij M2M v prid človeštva je večja osveščenost »navadnih« strank o prednostih »pogovora« med napravami. Razumevanje uporabnika je iskrica, ki jo potrebujemo, da razsvetlimo prizorišče zgodbe o M2M. Vseeno pa nas še vedno čaka zahtevna naloga – popeljati tako imenovane uporabnike v čarobni svet M2M, in prav to je za telekomunikacijske operaterje morda največji izziv. Zaželite jim srečo!

 

 


Your SAS profile:

Want to get more out of your relationship with SAS? Create a SAS profile. Don't miss important updates from SAS! Please add sas.com as a domain in your safe sender list.

About this e-mail:
If you do not wish to receive future e-mails, please go to http://www.sas.com/apps/userid/email_preference.jsp. To contact SAS via postal mail: SAS, SAS Campus Drive, Cary NC 27513 USA. ATTN: Legal Division/Privacy Manager.

SAS and all other SAS Institute Inc. product or service names are registered trademarks or trademarks of SAS Institute Inc. in the USA and other countries. ® indicates USA registration. Other brand and product names are trademarks of their respective companies. Copyright © SAS Institute Inc. All rights reserved.