Broj 4 / 2010
SAS Adriatic Region NewsletterJelena Stojanovic


M2M izazov

Jelena Stojanović | Telekom Srbija a.d.
Direktor marketinga i prodaje

Šokantna vizija ‟50 milijardi povezanih uređaja”, spomenuta od strane jedne velike telekomunikacijske kompanije, ponavlja se kao mantra od njene objave u veljači 2010 godine. Ta je vizija uspjela privući čak i pažnju medija izvan telekomunikacijske arene (poznato je koliko su novinarima dragi brojevi, posebice veliki poput ovih).

Razvoj M2M koncepta je u ICT segmentu nezaobilazna tema posljednjih desetak godina, ali je tek u ovoj godini došlo do definitivnog i nedvosmislenog fokusiranja telekomunikacijskih operatera na razvoj ovog tržišta. Što zapravo znači M2M? „Machine to Machine“ koncept se može definirati kao tehnologija automatske podatkovne komunikacije između različitih uređaja, poput brojila za struju, vozila, alarmnih sustava ili doslovno uređaja bilo koje druge vrste. Međutim u stvarnosti radi se o puno širem pojmu: to je vizija mreže povezanih uređaja koje će revolucionarno promijeniti tehnologiju ali isto i naš svakodnevni život (bili mi spremni na to ili ne). Razmislimo na trenutak o broju “stvari” koje nas okružuju u svakodnevnom životu (netko ih je pobrojao između 1.000 i 5.000), u tom slučaju navedena brojka od 50 milijardi povezanih uređaja ne izgleda tako nestvarno. U tom smislu, M2M koncept je samo dio puno većeg svijeta, znanog još kao “Interneta stvari”.

Vodeća M2M tržišta u svijetu su Europa i USA.  U sjevernoj Europi prosječna penetracija uređaja  iznosi 5% mobilne penetracije. U 2009 godini bilo je ukupno 20,7 milijuna M2M konekcija u Europi, 18,6 milijuna u Sjevernoj i Južnoj Americi, 16 milijuna u Azijsko-pacifičkoj regiji te 5,4 milijuna na Srednjem istoku i u Africi.

Na globalnom nivou, M2M vizija obećava skoro beskrajni potencijal za različite interesne grupe:

  • Telekomunikacijski operateri koji se u određenim regijama suočavaju sa zasićenošću tržišta mogu odahnuti jer im M2M koncept potencijalno donosi milijarde „korisnika“ kojima mogu ponuditi svoje usluge. Posebnu pogodnost predstavlja činjenica da se radi o „korisnicima“, koji ne zahtijevaju pretjeranu brigu operatera; nema potrebe za brigom o korisničkom iskustvu, programima lojalnosti, strategijama zadržavanja korisnika i dr. Štoviše, u pitanju su korisnici koji troše toliko malo dragocjenih mrežnih resursa da će ih operateri moći prihvatiti u milijunima, bez straha od potencijalnog pravdanja na YouTube-u zbog zagušenja mreže.

  • Proizvođači opreme mogu očekivati pojavu ogromnog tržišta za potpuno nove linije proizvoda. Telekomunikacijski operateri će morati potražiti partnere u segmentima koji ne spadaju u njihovu glavnu kompetenciju, u cilju pružanja specijaliziranih ili lokaliziranih usluga. To će stvoriti ogromne razvojne mogućnosti za proizvođače aplikacija/opreme i različite partnere sa specijalnim kompetencijama (kao u slučaju M2M usluga u segmentu zdravstvene zaštite).

  • Povezani uređaji će donijeti mnogostruke dobrobiti „običnim“ ljudima u cijelom svijetu. Zamislite da ste na odmoru u Grčkoj i stvarno ne želite da to susjedi znaju… sve što bi trebali napraviti je poslati jedan SMS kako bi se svjetlo u vašem domu upalilo. I evo magije - mobilni telefon razgovara sa  lampom. Nadalje, zamislite situaciju u kojoj odlučite provesti zimski vikend u svojoj kući na planini, a nemate nikoga tko bi vam uključio grijanje prije nego stignete. Ne brinite, samo tekst „uključi se“ pošaljite svom sustavu za grijanje. Ima li nečeg jednostavnijeg od ovog?... Postanimo „zeleni“ i štedimo energiju – sve što trebamo učinit je komunicirati sa svojim uređajem za mjerenje potrošnje energije. Što mislite o usluzi koja omogućava slanje rezultata redovnih mjerenja nivoa šećera u krvi odabranom medicinskom centru, čime bi se značajno unapredila zdravstvena zaštita dijabetičara; što je sa situacijama kada medicinska pomoć nije lako dostupna? M2M može poboljšati uvjete života milijuna siromašnih ljudi u cijelom svijetu. Krenimo još jedan korak dalje, pomislimo čak o zaštiti rijetkih životinjskih vrsta; možemo ih pratiti tako što ćemo komunicirati sa uređajem koji se nalazi na njima. Praktično ne postoje granice, osim naše vlastite kreativnosti.

Sagledavajući značaj komercijalnog potencijala koji M2M servisi donose telekomunikacijskim operaterima nameće se logičan zaključak da upravo oni trebaju postati lideri daljnjeg razvoja ovog segmenta. Ova uloga neće biti ni malo jednostavna imajući u vidu kompleksnost i fragmentiranost M2M eko-sustava. M2M usluge se u većini slučajeva realiziraju kroz partnersko udruživanje više različitih sudionika što nameće potrebu potpunog redefiniranja postojećih poslovnih procesa. Dodatni problem predstavlja činjenica da još uvijek nisu definirani globalni standardi za komunikaciju između uređaja ili za razvoj aplikacija. Iako su uređaji na prvi pogled najpoželjniji korisnici, ipak postoje mnoga otvorena pitanja iz segmenta podrške, kao što su SLA sporazumi, ugovori o „roamingu“ i dr. Iznos prosječnog mjesečnog prihoda po uređaju, koji se obično kreće oko 10% od onog koji ostvaruje prosječan „čovjek-korisnik“ nameće potrebu da se poslovni model mora zasnivati na velikom broju korisnika što sa druge strane dovodi do porasta troškova. Veliki broj različitih usluga koje se prilagođavaju specifičnim potrebama pojedinih korisnika predstavljat će veliki izazov za prilagođavanje postojećih sustava za obračun i naplatu usluga.

Telekom Srbija je obavljao pionirski posao na ovom polju mnogo prije nego što je magični broj s početka ove priče šokirao svijet, pa tako sada postoji više od 240.000 uređaja koji su povezani kroz mobilnu mrežu u našoj mreži u Srbiji.

Naša prva usluga temeljena na M2M bila je sustav elektroničke dopune za „pre-paid“ korisnike, koji je uveden 2004 godine. Usprkos svim kontraverzama i skepticizmu, to je postao dominantan model plaćanja dopuna u Srbiji. Koncept je vrlo jednostavan: zahtjev za dopunu (iznos dopune i broj mobilnog telefona) se dogovara između terminala za dopune i operaterove „pre-paid“ platforme, kroz mobilnu mrežu. Dva uređaja koji razgovaraju o potrebi čovjeka, više od 130 milijuna puta godišnje, samo u našoj mreži!

Taj prvi uspjeh nas je ohrabrio te smo sličan koncept primijenili i na kontrolne mehanizme PDV sustava oporezivanja u Srbiji. I tu ponovno imamo desetine tisuća uređaja koji svake noći ozbiljno razgovaraju o prodajnim transakcijama. Svaka trgovina, čak i svaki kiosk u Srbiji, mora imati blagajnu koja ima SIM karticu preko koje razgovara sa centralom (serverom) koja se nalazi u prostorima Porezne uprave. Telekom Srbija od tada implementira M2M usluge u različitim vertikalama, kao što su telemetrija, upravljanje voznim parkom, uslugama korporativnog upravljanja, i dr. U pitanju su usluge namijenjene prije svega poslovnim korisnicima. Nedavna najava lansiranja usluge „Ecobus“ koja omogućava praćenje kvalitete zraka u gradskim sredinama, pomoću uređaja koji su postavljeni u vozilima javnog gradskog prijevoza, izazvala je veliku pažnju medija i građana u Srbiji. U pitanju je usluga za koju vjerujemo da će značajno doprijeti edukaciji javnosti u Srbiji o praktičnim prednostima razvoja M2M usluga.

Usprkos ukupnom pozitivnom iskustvu u dosadašnjoj eksploataciji M2M servisa, prepoznatom razvojnom potencijalu i s tim u svezi strateškim prestrojavanjem telekomunikacijskih operatera, razvidno je da, ukoliko želimo pogurati nastanak „Interneta stvari“, moramo ponuditi usluge koje će privući pažnju širokog tržišta. Veliki potencijal M2M-a može se koristiti na adekvatan način samo ako sve uključene strane iskažu kreativnost kod redefiniranja postojećih poslovnih procesa. Tehnologija u M2M priči nije problem; moramo biti hrabri i ponovno izmisliti sve ono što se nalazi oko nje. U 2010 godini je postalo očigledno da ključni sudionici to vrlo dobro prepoznaju: telekomunikacijski operateri, proizvođači mobilnih uređaja, prodavači telekomunikacijske opreme, proizvođači automobila i mnogi drugi, intenzivno analiziraju, testiraju, spajaju, kupuju, reorganiziraju i eksperimentiraju u M2M svijetu. Vjerujem da ćemo uskoro biti svjedoci izuzetno snažnog zamaha M2M servisa. Jedan od ključnih faktora za ekspanziju M2M komunikacije, na dobrobit čovječanstva je buđenje svijesti „običnih“ korisnika o značaju prednosti koje im donosi razgovor između uređaja. Korisničko razumijevanje ona potrebna iskra koja će osvijetliti scenu na kojoj se odvija M2M priča. Upravo ovaj aspekt uključivanja „takozvanih“ korisnika u M2M magiju je možda ujedno i najveći izazov koji se postavlja ispred telekomunikacijskih operatera. Poželimo im sreću!

 

 


Your SAS profile:

Want to get more out of your relationship with SAS? Create a SAS profile. Don't miss important updates from SAS! Please add sas.com as a domain in your safe sender list.

About this e-mail:
If you do not wish to receive future e-mails, please go to http://www.sas.com/apps/userid/email_preference.jsp. To contact SAS via postal mail: SAS, SAS Campus Drive, Cary NC 27513 USA. ATTN: Legal Division/Privacy Manager.

SAS and all other SAS Institute Inc. product or service names are registered trademarks or trademarks of SAS Institute Inc. in the USA and other countries. ® indicates USA registration. Other brand and product names are trademarks of their respective companies. Copyright © SAS Institute Inc. All rights reserved.