Vi skal turde bruge data til at gøre sundhedsvæsenet bedre

Vi skal turde bruge data til at gøre sundhedsvæsenet bedre

Analyse af store datamængder har enormt potentiale for at skabe innovation og effektiviseringer på tværs af den offentlige sektor. Få steder er det mere tydeligt og personligt for danskerne end på sundhedsområdet, hvor udgifterne vokser i takt med demografiudviklingen og med udviklingen inden for behandlinger, som kan forbedre eller ligefrem forlænge livet for kronikere og alvorligt syge.

Der er derfor et kæmpe behov er for at tage et nuanceret politisk og etisk livtag med anvendelsen af Big Data i den danske offentlighed. Dette behov er blevet endnu tydeligere efter sagen om de ulovligt indsamlede patientdata, der skabte politisk bølgegang i foråret 2014.

Diskussionen om tilgængelighed og fortrolig er ekstremt vigtigt – for uden dataanalyse vil vi ikke kunne løse fremtidens sundhedsudfordringer.

Hvis vi vil kunne drage fordel af sundhedsdata til at løse samtidens medicinske udfordringer, kan vi ikke slette store mængder patientdata eller lægge dem til opbevaring i 120 år. Vi har brug for at imødegå mistænksomhed og frygt og opbygge tillid, når det gælder indsamling og brug af data i det offentlige.

Eksempelvis har jeg kun set meget positiv respons i forbindelse med, at Region Syddanmark har indført et nyt it-system, der har nedbragt antallet af infektioner blandt de hospitalsindlagte. Det baserer sig på tekstanalyse i patientjournaler og kan give et eksakt billede af hospitalsinfektioner helt ned på den enkelte patients niveau. Det kan måske godt virke lidt påtrængende for den, der værner om sit privatliv. Men de fleste vil nok trods alt acceptere at afgive relevante data til gengæld for at hjælpe med at nedbringe risikoen for f.eks. stafylokokinfektioner.

Transparens og tillid
Jens Kjølseth, specialechef på Sygehus Lillebælt udtrykker det således til Version2: "Det kommer ikke patienten, der allerede har fået en infektion, til gode. Men de næste patienter i systemet vil drage fordel af det. Den viden, vi har på patienterne i dag, det er den viden, der vil være med til at forebygge infektioner hos patienterne i morgen."

Jeg tror, at de fleste kan se pointen i dette eksempel, og at tilliden i befolkningen vil vokse i takt med, at man som borger får mere at vide om, hvordan ens data egentlig bliver brugt.

Vi har brug for transparens og tillid, hvis vi skal få gavn af alt det, vi allerede ved. Det er værdier, som altid har været bærende elementer i det danske samfunds udvikling.

Vi skal som borgere også kunne have tillid til, at vores data indsamles, opbevares og anvendes inden for rammerne af lovgivningen.

Men vi skal også diskutere de eksempler, hvor det er klart og tydeligt, at det fælles bedste bør stå over den enkeltes ret til at vælge registrering fra.

Indlægget har været bragt i Børsen.

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/110666/artikel.html#ixzz3k60H18a8

To view or add a comment, sign in

Explore topics